Izgubi li osim Zagreba i Istru, Milanović će biti potpuni gubitnik

0
Zoran Milanović (Foto: Večernji list)
Zoran Milanović (Foto: Večernji list)

Projekt jačanja SDP-a preko leđa odbjeglog IDS-ovca Damira Kajina, čiji je autor predsjednik SDP-a Zoran Milanović, mogao bi biti osuđen na neuspjeh. Čini se tako iz posljednjeg istraživanja koje je za Novu TV napravio Ipsos Puls na uzorku od 804 ispitanika. Pokažu li se rezultati ankete točnima, bit će to poraz odluka Zorana Milanovića, koji je, nakon loše odigrane kadrovske kombinatorike u Zagrebu i rizika da ga izgubi, na kocku stavio i Istru, piše Večernji list.

Odabranik predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića Valter Flego, kojega podržavaju HNS i Zeleni, prema istraživanju, dobiva 40,5 posto, a u drugi ga krug Kajin, iza kojega, osim SDP-a, stoje i HSU, SDSS, HSLS i SDA, prati sa 31,6 posto. Istraživanje kaže da će se Flegi u drugom krugu prikloniti birači HDZ-a (njih 53 posto) i laburista (50 posto), dok je Kajinu sklona Ladonjina ekipa (55 posto). Natjecanje u drugom krugu završilo bi sa 48,6 naspram 42 posto između Flege i Kajina. Flegini birači uglavnom su mlađi ljudi, visokoobrazovani s primanjima od 4000 do 8000 kuna. Kajina pak podržavaju stariji, osobito oni iznad 60 godina, s osnovnom školom i prihodima do 4000 kuna. Borba za Skupštinu bit će napeta jer IDS dobiva 38, a SDP 29,7 posto potpore. Damir Kajin istraživanje ne priznaje i tvrdi da je IDS potkupio agencija za istraživanje javnog mijenja.

– ‘Ajmo se kladiti da će biti drugačije! Koliko stavljate? IDS može plaćati i naručivati ankete, ali ja se ne kockam. IDS godišnje sedam milijuna kuna potroši na medije i PR, korumpira javnost – objasnio je Kajin. Na pitanje zašto nisu frizirali podatke i popravili lošu Jakovčićevu reputaciju, s obzirom na to a 48,3 posto birača drži da je stanje u županiji lošije u odnosu na protekle četiri godine, Kajin kaže da je to IDS-ovcima sada nebitno.

– Jakovčić odlazi, a oni žele pobijediti da spase što se spasiti da, slobodu i imovinu. Nema nijednog pročelnika i gradonačelnika koji si nije osigurao egzistenciju za tri do četiri generacije – uvjeren je Kajin. SDP-ov kandidat za gradonačelnika Pule Peđa Grbin kaže pak kako ne bi komentirao ankete, a na pitanje je li se Kajin pokazao kao loš odabir SDP-a, odgovora da je SDP-ova politika u Istri bila takva kakva je bila i da ta stranka nije uspjela na poluotoku iznjedriti prepoznatljive kandidate.

– Prema istraživanjima, nijedan esdepeovac nije mogao pobijediti nijednog kandidata IDS-a ni Kajina. A Kajin podržava vrijednosti koje podržava SDP – odgovorio je Grbin, koji kaže da je SDP-u u Istri cilj pobjeda i da o drugačijem ishodu ne razmišljaju. Šef IDS-a Ivan Jakovčić ne likuje nad rezultatima ankete iako kaže da su oni za IDS očekivani.

– SDP i Kajin nisu vjerodostojna alternativa IDS-u – rekao je Jakovčić. Odmah nakon lokalnih izbora IDS će, kao partner Kukuriku koalicije, zatražiti sastanak vodstava SDP-a, HNS-a, HSU-a i IDS-a. Inzistirat će na decentralizaciji i ekonomskoj politici. No, ako se ne promijeni odnos SDP-a prema IDS-u, zaprijetio je, onda IDS više nema što tražiti u koaliciji.

– U politici je neviđen odnos kakav Milanović ima prema meni – poručio je Jakovčić.

Popularnost SDP-a u padu, HDZ-ova polako raste

Prema istraživanju CROdemoskopa, SDP je prvi na listi stranačkih preferencija sa 24,8 posto (prema 25 posto u travnju ili 34 iz veljače prošle godine). HDZ-u je povećana potpora i iznosi 19,5 posto (prema 18,8 iz travnja). Hrvatski laburisti i dalje su treći, ali im podrška pada na 9 posto (prema 9,2 iz travnja). Predsjednik Ivo Josipović i dalje je najpozitivniji političar, potom Dragutin Lesar te Zoran Milanović. Zanimljivo je da četvrto mjesto dijele Vesna Pusić i Ruža Tomašić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa