Sajam pršuta u Tinjanu: Staro društvo opet na istom mjestu (video)

0
Svečani trenutak otvorenja 14. ISAP-a u Tinjanu
Svečani trenutak otvorenja 14. ISAP-a u Tinjanu

„Opet smo se vratili u Tinjan - svi skupa, opet isto društvo ne istom mjestu“, dojmovi su Morena Mekiša s otvaranja  14. Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu 14. listopada. Njegov Agroturizam i Pršutarna 'Selo Mekiši' kod Vižinade jedni su od konstantnih izlagača.

„Prije smo bili šampioni sajma, a sada smo dobili srebrnu medalju, ali opet smo zadovoljni. Uvijek ćemo ustrajati na kvaliteti, i u proizvodnji pršuta, i u agroturizmu gdje također imamo puno posla, pogotovo preko vikenda“, a kaže Mekiš.

Četrnaesti ISAP zapravo je trebao biti šesnaesti, ali dvije pandemijske godine protekle su bez njega. A u te dvije godine stasao je novi istarski proizvođač, Pršutana Daniele iz Višnjana.

„Mi smo tri godine stara pršutana i ove godine prvi put izlažemo. Proizvodimo i pancetu, ombolo i suhe kobasice, ali došli smo samo s glavnim proizvodom pršutom. Proizvodnja je klasična: samo sol i papar i pršut zrije do godinu i pol dana. Više od dvadeset godina radimo sa svježim mesom, imamo mesnicu u Višnjanu i pršutarna je bila logičan slijed događaja, ali prije svega moja velika ljubav prema tom poslu, kaže vlasnik pršutane Danijel Sirotić.

 

Među dalmatinskim izlagačima koji su se vratili u Tinjan nalazi se Pršutarna Perajica – Kuća sira i pršuta iz Drniša. „Vidimo da se promijenio standard i cijene, nekih izlagača nema, ali mi se trudimo: upravo širimo pršutanu, držimo se obiteljski zajedno da uspijemo što bolje“, rekao nam je Mateo Perajica.

Popriličnu radoznalost i zanimanje izazivao je štand s crnogorskim pršutom.

„Velika nam je čast i zadovoljstvo što nam se ukazala prilika da možemo predstaviti svoje proizvode na ovom sajmu“, rekao nam je Ilija Ševaljević, predstavnik klastera šest crnogorskih firmi koje se bave proizvodnjom pršuta i objasnio: „Pršut radimo na tradicionalan način, sušimo ga na dimu od bukovog drva, nakon toga on odležava u kontroliranim uvjetima, a u prodaji je nakon dvanaest mjeseci. Moramo se i pohvaliti. Dobili smo dvije zlatne i tri srebrne medalje.“

Podijeljeno sedam zlatnih, 11 srebrnih i osam brončanih medalja za 29 pršuta iz Hrvatske, Crne Gore, Italije i Španjolske

Ukupno je podijeljeno sedam zlatnih, 11 srebrnih i osam brončanih medalja za 29 pršuta iz Hrvatske, Crne Gore, Italije i Španjolske. Šampion sajma je Pisinium Pazin, ujedno šampion u kategoriji istarskog pršuta. Još je jedan šampion tj. osvajač zlatne medalje u kategoriji u kojoj su se natjecala najmanje tri pršuta,a to je pršutarna Mrki iz Pakovog sela kod Drniša u kategoriji dimljenog pršuta.

Zlatne medalje u kategoriji istarskog pršuta imaju i Jelenić iz Sv. Petra u Šumi i Dujmović iz Kringe, srebrom su se pored spomenutog Sela Mekiši okitili Movimento iz Vošteni i Antolović iz Tinjana,a broncom Daniele iz Višnjana i Milohanić iz Tinjana.

Zlate medalje osvojili su još pršutana Smjeli iz Dugopolja u kategoriji dalmatinskih pršuta te crnogorske pršutane Martex i Mianja iz Cetinja u kategoriji dimljenih pršuta.

Srebrnim medaljama nagrađeni su u kategoriji drniškog pršuta Bel Cro Trade iz Drniša, u kategoriji nedimljenih pršuta Franjul i Jelenić iz Sv. Petra u Šumi, Campagna del Festival iz talijanskog Langhirana i Buršić iz Vodnjana te u kategoriji dimljenih pršuta proizvođači iz Cetinja Interproduct, Zrnožit i Monsante.

Mesnica Žužić Krk dobitnik je brončane medalje u kategoriji krčkog pršuta, Central de compras del suroeste iz španjolskog Brovalesa u kategoriji nedimljenog pršuta te u kategoriji dimljenog pršuta Drniške delicije Maran iz Trbounja kod Drniša, OPG Goran Jančo iz Punitovaca, Roca iz Stankovaca i Brkić iz Lozovca.

Zoran Milanović romantično prizvao u sjećanje detalj iz svoga djetinjstva

ISAP je kao i uvijek dobio najviši značaj: njegov pokrovitelj je Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je obraćajući se publici romantično prizvao u sjećanje detalj iz svoga djetinjstva kada je miris pršuta iz konobe njegova djeda bio jedna od prvih osjetilnih senzacija koje je zapamtio.

“Danas je pršut vrhunski proizvod koji služi za primjer kako raditi proizvod s dodanom vrijednosti, a tradicijsko znanje izrade pršuta danas se pretvara u unosan posao”, rekao je predsjednik Milanović i čestitao osvajačima odličja za kvalitetu njihovih pršuta.

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede koji je na otvorenje stigao ujedno i kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, prisjetio se prvog tinjanskog sajma pršuta na kojem je bio prije  petnaest godina i čestitao Tinjancima što su negdašnji lokalni sajam izdigli na međunarodnu razinu. Istarski župan Boris Miletić se pak zahvalio “našim nonićima koji su prenijeli umijeće izrade istarskog pršuta na mlađe generacije i današnjim pršutarima koji tu tradiciju nastavljaju”, a načelnik Tinjana Goran Hrvatin poželio je dobrodošlicu svim izlagačima i posjetiteljima u “općinu istarskog pršuta” te ukazao kako pršuti za ovaj dio Istre nisu važni samo zbog očuvanja tradicije, već doprinose i turizmu, što pokazuju sve bolji turistički rezultati.

Nakon podjele priznanja ISAP je po dugogodišnjoj tradiciji otvoren simboličnim rezanjem prve fete pršuta, a to su istodobno učinili istarski župan Boris Miletić, državni tajnik Tugomir Majdak, tinjanski načelnik Goran Hrvatin, šampion ovogodišnjeg ISAP-a Josip Hreljak iz tvrtke Pisinium i Jordi Sellares iz španjolske pršutarske tvrtke Distribuciones del jamon Cerezo, i zatim zajedno pozvali sve posjetitelje na kušanje i uživanje u pršutima iz šest zemalja.

Na trodnevnom sajmu pršuta i drugih autohtonih proizvoda predstavlja se četrdesetak izlagača, među kojima je tridesetak pršutara, a ostalo čini ponudu istarskog sira, vina i drugih autohtonih proizvoda. Također, ISAP nudi bogat prateći program, od edukacijskih radionica i panel rasprava za poduzetnike, preko sportsko-rekreacijskih do kulturno-zabavnih sadržaja i večernjih koncerata. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa