pazinski pjesnik, poštar i veliki čovjek

'Ako imate bilo koji upit, Dragan će Vam učiniti uslugu'

0
Obitelj Gortan
Obitelj Gortan

Čovjek je lijep onoliko koliko mu je lijepa duša. Govoreći o Draganu Gortanu, osim lijepe i blage vanjštine iz usta mu noću izlaze sjećanja koja pretače na papir. Pjesme piše pretežno na književnom hrvatskom jeziku. Od 2008. godine do danas je objavio četiri zbirke pjesama i to: ''More ljubavi'', ''Nebo…Tvoje oči'', ''Utjeha zvjezde'' i ''Pramjera ljubaviI''. Gortan ima i jednu digitalnu zbirku ''S usana na usne'' koju je uredila i u svoj ediciji izdala zagrebačka pjesnikinja Ana Horvat.

Zbirku pjesama ''Pramjera ljubavi'' promovirao je prvo u Zagrebu na 'Prvom festivalu knjige, a prije tjedan dana u Pazinu - u gradu gdje stvara, gdje živi i radi. Promocija se održala u centru Pazina, u dvorani Spomen doma koja je bila pretijesna s obzirom na broj ljubitelja lijepe riječi. Dragan Gortan radi na šalteru pošte u Pazinu, a svojevremeno je i dostavljao poštu po obroncima Učke, Boljunštinom i Lupoglavštinom, i to 15 godina.

Neusiljen, miran, tih i učinkovit

Ako imate u pošti bilo koji upit, Dragan će Vam učiniti uslugu bilo to moguće ili nemoguće. Neusiljen, miran, tih i učinkovit. Mnogi su ljudi iz svijeta mode, filma i kulture općenito rođeni su u horoskopskom znaku ''vage''. Imate osjećaj da su malo zainteresirani za sve što ih okružuje, ali nakon što ste se od njih udaljili besprijekorno će Vas imitirati.

Kad Dragan Gortan kazuje svoje pjesme, to čini gotovo sramežljivo, ali slušatelja duboko dotakne i vrlo često izazove suze u očima. Na ovoj promociji njegove stihove je čitala Pavita Jelinčić, a aplauzi su trajali dugo.

 

Na predstavljanju knjige, uz autora su bili i David Ivić koji je grafički uredio knjigu, Josip Šiklić iz pazinskog ogranka Matice hrvatske te Nada Galant iz Čakavskog sabora Žminja. U glazbenom djelu programa te su večeri nastupali Iva Gortan, autorova kćerka, Robert Majster i Aldo Foško. Neke su Draganove pjesme i uglazbljene, pa smo te večeri premijerno čuli i tri pjesme.

Cijeli život u pet knjiga

U svom je govoru urednica knjige Nada Galant, inače doktorantica književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu između ostalog rekla: “Ne muojte me povedat, ma eko ne znan kajsti put već čitan Gortanove pjesmi i svaki put mi ujdo suzi. Ne da bin tela, nego me nekako uvučuo va ta njihov, njeguf sviet i one same počnuo. Utrdnula san ja z leti i nisan neka plačljivica i pjesmi mu već toliko puti čitan aš ih, tobože, regulivan i na kraje steši vajk finin s fačolićen va rokah. A to van ne poviedan samo tako, nego da vas prontan", rekla je u emotivnom govoru Nada Galant.

“Iz mnogih njegovih pjesama proviruju, sjaje ustvari, soneti nesvjesni sami sebe, ponekad se ne želeći odreći pokojeg stiha, a ponekad ipak ne želeći pokoji dodati. Lakoća i otvorenost kojom zrače Gortanove pjesme, bez obzira koliko ozbiljne bile teme o kojima govore, jest ono po čemu su njegove pjesme prepoznatljive. Iz njih uvijek izvire toplina i ona iskonska čovječnost pa se u njima lako prepoznajemo i lako se vežemo za njih. Ljubav nije motiv samo ovog ciklusa, nego čitave zbirke, ali ovdje je ljubav u prvom licu. To je ona ljubav za koju Borges kaže da je jedini način kojim se mjeri vrijeme. Biti s tobom ili ne biti. To je ona ljubav koja mijenja dragulje za trešnje, koja se skriva u jabuci na dnu poštanske torbe, po kojoj se iz šetnje vraća mokrih ramena…pokrivajući onoga koga nema i koja ne nestaje, nego samo mijenja oblik pa se tako u konačnici može prepoznati, na primjer, u djeci", istaknula je Galant.

Ova je knjiga puna ptica svih vrsta i oblika a rad su Sare Gortan, Draganove nećakinje.

Organizator ove pjesničke večeri je bilo Pučko otvoreno učilište u Pazinu. Sponzori izdavanja zbirke su: Grad Pazin, Općina Lupoglav, Općina Vrsar te brojni lokalni sponzori. Svi smo s promocije ponijeli jednu ili više knjiga, a potom smo se uz domjenak družili više od sat vremena poželjevši autoru još niz izvedenica, koje Dragan s lakoćom stvara kao i novih stihova u kojima smo se svi pronašli. (Tekst i foto: Gracijela Putina)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa