istarski župan boris Miletić:

'Meloni bi se trebala ograditi od teritorijalnih pretenzija'

1
Boris Miletić (foto: arhiva)
Boris Miletić (foto: arhiva)

- Definitivno treba poštivati izbor građana Republike Italije. Hrvatska i Italija imaju izuzetno dobre odnose, a sama Istra s talijanskim regijama poput Friuli Venezia Giulia i Veneto baštini odlične odnose već dugi niz godina. Sve skupa treba staviti u kontekstu ovoga vremena, kazao je župan Boris Miletić u izjavi za Hinu, prenosi HRT, s kojeg preuzimamo članak.

Drži kako je rezultat nedjeljnih izbora u Italiji bio "više protestni glas s obzirom na situaciju koja se u Europi događa - od inflacije do porasta cijene energenata".

Ustvrdivši kako je Italija već dugi niz godina u silaznoj putanji kada se gleda standard građana, što pokazuje i broj talijanskih turista koji borave u Istri, a koji je daleko ispod od onih brojeva unatrag desetak godina, Miletić je kazao kako je takav izbor bio "više glas protiv ovog smjera i pada standarda nego glas za nekakvu ekstremnu desnicu".

 

- Činjenica je da u Europi, kada pogledamo zadnji ciklus parlamentarnih izbora desnica jača i u Mađarskoj, i u Francuskoj i u Švedskoj. Nije Italija izolirani slučaj i definitivno se stvari u Europi mijenjaju. Duboko se nadam da te promjene odnosno dolazak na vlast ekstremne desnice neće smanjiti demokratske standarde i ljudska prava koji su do sada dostignuta. To bi bio najgori scenarij, naglasio je župan Miletić odgovarajući na pitanje smatra li pobjedu desnice u Italiji nastavak procesa koji se događaju u Europi u zadnje vrijeme.

Osvrnuvši se na izjave vjerojatno buduće premijerke Giorgie Meloni koja je svojedobno svojatala Istru i Dalmaciju Miletić je ocijenio kako su te izjave dio predizborna kampanje te kako njima ne treba pridavati veliku pozornost jer "svi znamo kako su međunarodni ugovorima između tadašnje Jugoslavije i Italije okončani procesi nakon drugog svjetskog rata".

- To je dio kampanje i treba to staviti u kontekstu onoga koji želi doći na vlast. Uostalom i na lokalnim izborima pojedinci su obećavali nemoguće stvari samo da bi se dočepali vlasti. Teritorijalne pretenzije treba staviti po strani to je prošlo vrijeme, treba gledati u budućnosti, no zasigurno bi se Giorgia Meloni, kada bude izabrana za premijerku, od njih trebala ograditi, poručio je Miletić, javlja HRT.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa