Etnografskom muzeju Istre nagrada u Luxembourgu

0
Sa svečanosti u Luxembourgu
Sa svečanosti u Luxembourgu

Na godišnjoj svečanosti EMA-e (Europske muzejske akademije) održanoj protekle subote u Mudam Luxembourg Museumu u Luxembourgu suradnički projekt „Identity on the Line/Ugroženi identiteti“ (2019.-2023.) osvojio je nagradu EMA- e za izvanredan doprinos razumijevanju migracija i identiteta u Europi. Projekt I- ON provodi se kroz suradnju šest kulturno- povijesnih muzeja i jednog sveučilišta koji zajedničkim pristupom istražuju dugoročne posljedice različitih migracijskih procesa, bilo prisilnih ili dobrovoljnih, a koji su se dogodili u Europi u posljednjih sto godina. Jedan od partnera je i Etnografski muzej Istre-Museo etnografico dell’Istria, a nagradu je ispred ustanove primila dr. sc. Tamara Nikolić Đerić, članica projektnog tima.

Upravni odbor EMA- e kao razloge dodjeljivanja ove specijalne nagrade projektu I-ON navodi sljedeće: "Zadivljujuće je da je muzej srednje veličine kao što je Vest-Agder Museum pokrenuo tako složen međunarodni projekt, okupljajući šest drugih malih/srednjih institucija razasutih diljem Europe. Impresivan su, pritom, rezultat: zajednička putujuća izložba, zasebne izložbe u svim dotičnim zemljama, publikacije, webinari, školski paketi i film. Ovaj projekt ukazuje na potencijale malih i srednjih muzeja te je važan doprinos razumijevanju povijesti migracija u 20. stoljeću, upravo zahvaljujući snažnoj međunarodnoj komponenti."

Nagradu EMA dodjeljuje Upravni odbor Europske muzejske akademije muzeju, pojedincu ili kulturnoj instituciji koji provode projekte od europske važnosti i koji svojim radom doprinose razvoju muzeološkog diskursa na međunarodnoj razini. Nagrada se ne dodjeljuje redovito, a do sada ju je dobilo samo nekoliko europskih institucija: muzej Galileo Galilei u Firenci, Europeana u Haagu i Polin u Varšavi.

 

Podsjetimo, projekt Identity on the line sufinancira Europska unija kroz program Kreativna Europa. Pitanje kojim se projekt bavi odnosi se na prijenos traumi, odnosno na utjecaj teških događaja povezanih s migracijama na migrante, njihovu djecu i unuke. Projekt stavlja snažne emocije koje ujedinjuju migrante u jedinstvenu perspektivu unatoč razlikama u kontekstu, vremenskom okviru, nacionalnosti i podrijetlu iskustava. Ove univerzalne emocije prikazane su na sedam lokalnih izložbi, jednoj zajedničkoj putujućoj izložbi, na digitalnoj izložbi, filmu, kompletu školskih paketa, kroz četiri znanstvena članka i u online publikaciji.

Kathrin Pabst, voditeljica projekta Identity on the Line, naglašava da smo „kroz svjedočanstva 164 informatora mogli jasno vidjeti koliko je složen problem povezan s migracijom i koliko ta teška iskustva mogu postati tajne koje utječu ne samo na same svjedoke vremena nego i na njihovu djecu i unuke. Tišina koja okružuje traumatične povijesne događaje poput prisilne migracije i rata utječe na pojedince, obiteljske odnose, lokalna društva, pa čak i nacionalne narative. Naša otkrića mogu pomoći ublažiti dugoročni učinak rata u Ukrajini i oblikovati europski identitet poticanjem otvorenosti, međukulturalnog dijaloga i međusobnog razumijevanja”.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa