Pulski Možemo: 'Gradonačelnik Zoričić izdaje građane'

0
Možemo Pula
Možemo Pula

"Dok investitor sav napor usmjerava u ishodovanje dozvola prije referenduma kako bi namagarčio građane, ismijao instituciju referenduma i narugao se demokraciji, Zoričić šuti, pokušavajući se odreći odgovornosti. Uzalud, odgovornost je njegova i građani Pule neće to zaboraviti i oprostiti - niti odustati od referenduma. Nova koalicija na vlasti u Puli nastala je zbog Lungomarea - zbog Lungomarea bi mogla i nestati"; poručuju iz pulskog Možemo!, čije priopćenje objavljujemo u nastavku:

"Prema našim saznanjima, proteklih tjedana investitor u hotel na Lungomareu, lokaciji koja je sporna iz svakog aspekta, užurbano prikuplja dokumentaciju potrebnu za ishodovanje lokacijske dozvole, nadajući se da će tako odvratiti građane od izlaska na referendum.

Naime, iako su Vodovod i HEP ODS - Elektroistra najprije obustavili postupak izdavanja uvjeta priključenja, u tijeku je ponovljeni poziv javnopravnim tijelima za utvrđivanje posebnih uvjeta uvjeta priključenja, što jasno govori da investitor nema namjeru čekati rezultate referenduma.

Budući da se investitor hvalio anketom kako gotovo 60 posto građana Pule podržava gradnju, čemu žurba i strah od referenduma?

 

Za to vrijeme, gradonačelnik Zoričić još nije shvatio da su njegovi poslodavci građani, koje uporno izdaje. Umjesto da konačno stane uz 12.000 građana koji su jasno rekli da žele referendum i zaštiti njegovu provedbu i integritet, on i dalje “mudro” šuti, vjerujući da je to najbolja taktika izbjegavanja odgovornosti.

Podsjetimo, cijela drama se mogla izbjeći i referendum je već mogao biti gotov:
- da je gradonačelnik pristao proširiti 2. izmjene UPU Lungomare na čestice koje se tiču i SRC Valkane,
- da je gradonačelnik iskoristio svoje ovlasti i predložio referendum na Vijeću,
- da su i drugi vijećnici podržali našu inicijativu za referendum.

Pozivamo gradonačelnika da u praksi demonstrira vrijednosti svog uzora Vlade Gotovca po pitanju “političkog morala i poštovanja malog čovjeka i građanina” (F. Zoričić za Jutarnji list 7.12.2020.), te konačno javno pozove investitora da se strpi do provedbe referenduma, ako već ne želi poduzeti konkretnije mjere.

Mudar i dobronamjeran investitor će saslušati javno mnijenje okruženja u koje ulaže novac, umjesto da sav napor usmjerava u ishodovanje dozvola prije referenduma kako bi namagarčio građane, ismijao instituciju referenduma i narugao se demokraciji, jasno poručujući da on može što hoće.

Smatramo da se niti jedan investitor nema pravo postavljati iznad demokratskih procesa i volje građana, te koristiti birokratske začkoljice kako bi ostvario svoj interes. Da su namjere i papiri čisti, ovaj projekt se mogao javno komunicirati od prvog dana kada se pojavila namjera gradnje hotela, kao i sve eventualne koristi koje bi građani mogli imati od gradnje istoga. Čistih namjera i benefita za građane u ovoj priči nema, pa nije ni čudo da smo se mi, zajedno s zainteresiranim građanima morali dobro namučiti da bi došli do saznanja koja imamo danas - redom od opravdanih sumnji u vlasničke i privatizacijske malverzacije, do samih problematičnih planova poput toga da se u sklopu hotela planira čak 32 bazena koji će koristiti vodu iz gradskog vodovoda! Zašto o tome ne progovara javno?

Pula je grad kojeg čine građani, a tek potom investitori. Gradsko vijeće i gradonačelnik dužni su prije svega štiti njihove interese i garantirati primjenu demokratskih alata ugrađenih u Ustav Republike Hrvatske. Investitori su dobrodošli, otimači javnog dobra nisu!

Ne nasjedajte priči o uzaludnosti referenduma u slučaju predaje zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole. Gradska vlast nema pravo donijeti pravni akt ili odluku koja je sadržajno suprotna odluci donesenoj na referendumu. Tako je propisano Zakonom o referendumu. Dodatno, tu su i određene procedure vezane za vlasništvo stečeno u procesu pretvorbe i privatizacije. Stoga sve ovisi o građanima, izlaznosti i izboru kakav Lungomare vide u budućnosti.

Nastavno tome, pomoći ćemo gradonačelniku s odgovorom na pitanje koje njega i članove žeton koalicije muči, a to je 'kakvu poruku šaljemo investitorima ako stopiramo takve ‘investicije’?'. Vrlo jasnu - ako pokušate prevariti i pokrasti građane Pule, razmislite dvaput. Neće proći!", poručili su iz Možemo! Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa