Stevo Karapandža uživa u Lovranu i istarskoj maneštri
Najveći majstor kuhinje s prostora bivše Jugoslavije, Stevo Karapandža, trenutno je gost Beograda gdje sudjeluje na Fiš festu, a o svojim kulinarskim tajnama govorio je za Novi dan N1 televizije s kojeg prenosimo dio članka u nastavku.
Umirovljeničke dane, kako kaže, provodi u kvarnerskom Lovranu, a za ručak bira varivo “na žlicu” prije nego biftek. “U ovim krajevima prevladava krkački mentalitet s ogromnim porcijama uz dosta mesa”, primjećuje Karapandža i savjetuje da u jelovnik malo više uvedemo ribu, povrće i salate.
Bio je vjerojatno najslavniji kuhar bivše Jugolavije. Pripremao je jela čak i za Josipa Broza Tita. Ali, život ga je odveo u Švicarsku gdje je 17 godina, zajedno sa suprugom, vodio vlastiti restoran...
Michelinove zvjezdice, dodaje on, daju ugostiteljima ogromnu motivaciju, ali predstavljaju i jako veliku obavezu zbog čega su ih neki morali vratiti.
“To su ogromni troškovi. Nedavno sam u Rovinju upoznao jednog Španjolca koji je prije dvije godine proglašen za najboljeg kuhara na svijetu. On mi je pričao da ima tri Michelinove zvjezdice, to je top topova, ali ima i nekoliko malih restorana gdje peče hamburgere da bi mogao financirati ovaj restoran jer ne može živjeti samo od svog restorana s tri zvjezdice“, ilustrira Karapandža za N1.
Politika ga, ističe, nikada nije zanimala. Podsjeća da svi kuhari na svijetu nose bijele bluze, a da međunarodno udruženje čiji je član ima preko 10 milijuna članova iz oko 120 zemalja svijeta. “Vrlo jaka partija”, našalio se Karapandža.
U Jugoslaviji je imao kulinarsku TV emisiju prije Dnevnika u 19.30, a na ulici ga ljudi i dan danas prepoznaju i traže da se fotografiraju.
Na pitanje da li sada, kada je u mirovini, kuha iz zadovoljstva, Karapandža odgovara da je uvijek kuhao iz zadovoljstva, ali da u posljednje vrijeme njegova supruga malo više kuha od njega. Za ručak osobno preferira jelo “na žlicu”.
“Jednom sam nekome rekao mijenjam biftek za varivo. I danas kad smo sami kod kuće, djeca su u Švicarskoj, kad skuhamo lonac maneštre, naročito istarsku – grah s bobićima – mladim kukuruzom – i malo suhog mesa. Skuhamo puno ili pozovemo prijatelje ili zamrznemo i spremimo za neko drugo vrijeme. Pokušavamo konzumirati puno salate, ribarnice u Lovranu imamo dvije, svi me poznaju, ništa ljepše nego doći i uzeti inćune, srdele…“, navodi Karapandža.
Kaže da kad nema ideju što da kuha ne traži recepte na Googlu jer ne koristi ni mobilni telefon, ni internet. “Mi kažemo danas ćemo čistiti hladnjak i otvorimo i vidimo što ćemo iskombinirati. Uvijek nečega ima“, ističe Karapandža, donosi N1.