možemo! pula upozorava:

'Podmetnuto sedam požara, upravo tamo gdje se planira proširenje'

0
Plakat kojim se traže informacije o počinitelju požara (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Plakat kojim se traže informacije o počinitelju požara (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

"Ove je godine u dijelu šume Lungomare u vlasništvu Grada Pule, i to upravo u onom dijelu na kojem se planira proširenje pomoćnog nogometnog igrališta, podmetnuto barem sedam požara, od kojih dva u posljednja dva dana. Barem sedam puta reagirali su prolaznici i vatrogasci i sedam se puta izbjegla katastrofa. Nadamo se da policija čini sve što može da otkrije počinitelja i njegove motive te radi li se o piromanu ili svjesnom namjernom činu. Kao i do sada, i građani bi trebali biti i dalje na oprezu na tom području.", objavili su iz Možemo! Pula.

"Podmetanje požara u tom dijelu šume ukazalo je na još jedan problem - na najveću zapuštenost šume Lungomare upravo na tom dijelu. Taj dio, od pomoćnog nogometnog igrališta do Ulice Veruda, lošeg je fizičko-fiziološkog stanja, dijelom neprohodan i odbijajućeg izgleda, s izvaljenim stablima, polomljenim granama i većom količinom smeća. Sve to doprinosi nastanku ili podmetanju šumskog požara.", smatraju u Možemo! Pula.

 

"Šuma Lungomare predstavlja dio gradske zelene infrastrukture i posjećuje ju veliki broj šetača i sportaša. I stoga zaslužuje i zahtijeva brigu i održavanje. Potrebno je ukloniti izvaljena, prelomljena, znatno oštećena i, eventualno, bolesna stabla, kresati grane te ukloniti smeće. Na taj način će taj dio šume posjećivati, kao u preostalom dijelu šume, veći broj šetača i rekreativaca, pa će se na taj način smanjiti i opasnost od izbijanja ili podmetanja požara.", poručuju.

"Dio šume Lungomare u vlasništvu je tvrtke Hotel Valkane d.o.o. i to od SRC Valkane do Gortanove uvale. Od Gortanove do Mornara vlasništvo je, za sada, uglavnom Grada Pule, kao i dio od pomoćnog nogometnog igrališta prema Mornaričkom groblju. Država je zatražila upis vlasništva na dijelu šume na kojem se planira proširenje nogometnog igrališta, ali i na drugim dijelovima šume Lungomare. Složenost vlasničkih odnosa ne bi smjela biti izgovor Gradu Puli za nebrigu i sprječavanje požara. Stoga pozivamo gradonačelnika da već sljedeći tjedan naloži obilazak tog dijela šume sa šumarima, jer je to trenutno najhitnije, kako bi se utvrdila vrsta posla koju je potrebno učiniti, kao i površinu na kojoj bi se provelo čišćenje. A mi ćemo danas uputiti dopis Hrvatskim šumama da dio šume od Gortanove uvale prema Mornaru, koji je obuhvaćen programom za gospodarenje šumama, ubaci u plan održavanja za 2023.", objavili su iz Možemo! Pula.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa