Buje: Od 2. do 4. svibnja Festival dell'Istroveneto

26.04.2013 - 12:11
Festival dell'Istroveneto u Bujama
Festival dell'Istroveneto u Bujama

Na tiskovnoj konferenciji u Bujama 26. travnja predstavljen je program 2. Festivala dell'istroveneto (Festival istrovenetskog narječja) koji će se održati u Bujama od 2. do 4. svibnja.

Festival, kojeg organizira Grad Buje, u suradnji s bujskim Pučkim otvorenim učilištem, financijski podupiru Istarska županija, Talijanska Unija – Otvoreno učilište iz Trsta, te Regija Veneto koja je ujedno i pokrovitelj manifestacije.

Cilj Festivala je promicanje jezičnog, umjetničkog, glazbenog i kulturnog stvaralaštva na istrovenetskom narječju koji je sastavni dio istarskog kulturnog mozaika i koji spaja Riječko područje, obalni dio hrvatske i slovenske Istre sa talijanskim regijama Friuli Venezia Giulia i Veneto, te je zbog svoje naravi, međunarodnog karaktera.

Trodnevni program počinje u četvrtak 2. svibnja u 18 sati sa svečanim otvorenjem i izložbom selektiranih umjetničkih fotografija Slađana Dragojevića i Gorana Kovačevića sa najljepšim slikama prošlogodišnjeg Festivala, u Foyeru Pučkog otvorenog učilišta. U 19 sati u Kazališnoj dvorani održati će se prvi čin kazališne smotre „Su e ∫o pel palco“, koju će voditi Jessica Acquavita, na kojoj će se svoje šaljive scene predstaviti dramske skupine Zajednica Talijana iz Poreča, Izole, Pirana, Umaga, Rovinja, Materade i Sveti Lovreč – Babići. U 21 sat u Atriji POU-a slijediti će projekcija kratkog filma iz projekta „Statica #2“ Matije Debeljuha.

U petak s početkom u 19 sati kazališna će smotra imati svoj drugi čin a nastupati će Zajednica Talijana iz Vodnjana, Momjana, Pule, Rijeke, Savudrije i Kaštela. U 21 sat pri Zajednici Talijana održati će se koncert venetske folk skupine Calicanto i enogastronomska ponuda „Gusto dell'istroveneto“.

Zadnji dan Festivala započet će u 17 sati sa dodjelom nagrada najboljim literarnim i video uradcima koji su pristigli na natječaj u Zajednici Talijana.

U 20 sati u kazališnoj dvorani započeti će Festival neizdanih pjesama na istrovenetskom narječju pod nazivom „Dimela cantando“ koji će se istovremeno prikazivati putem video walla i na Trgu Josipa Broza Tita, većini poznat kao „kružni tok“. Nastupati će Tamara Obrovac, Mario Lipovšek Battifiaca, Daniel Načinović, Sergio Pavat, Marino Floris, Tiziano Šuran, Teo Banko, Piero Pocceco, Stefano Hering, Irena Giorgi, Arlene, Enzo Hrovatin, Franko Krajcar & Indivia.

Stručni međunarodni žiri u sastavu Mario Mirasola, Andrea F Leonardo Klemenc, Denis Modrušan i Silvio Forza, dodjeliti će 1. 2. i 3. nagradu dok će publika u kazalištu dodijeliti nagradu publike. Nagrade su umjetnički unikati bujske umjetnice Lovorke Lukani koja je ujedno i autorica vizualnog identiteta Festivala.Glazbeni će Festival voditi Rosanna Bubola, kazališna glumica Talijanske drame iz Rijeke i Bruna Alessio, povijesni glas Radio Kopra – Capodistria.

Pjesme su snimljene tijekom prošlih mjeseci u studiju i izrađen je CD koji će biti dostupan na dan Festivala. Glazbeni producent festivala Dimela cantando je bujski glazbenik Goran Kauzlarić Griff.

Tijekom trajanja Festivala, bujski će restorani Rondo i San Leonardo nuditi tipična jela domaće kuhinje tih krajeva po pristupačnim cijenama pod motom „Gusto dell'istroveneto“ dok će ugostiteljski objekti u subotu navečer ponuditi pića i slastice u „happy hour“ varijanti te će posjetitelji moći probati i odlično pivo San Servolo novootvorene bujske pivovare.

Tweet

Posljednje novosti