Bogat program trečeg dana ETNOfilm festivala

26.04.2013 - 08:05
U Rovinju se održava 5. ETNOfilm festival
U Rovinju se održava 5. ETNOfilm festival

Treći dan ETNOFILm festivala počinje predavanjem američkog vizualnog antropologa profesora Petera Bielle „Masajska migracija i primijenjena vizualna antropologija“ koje će se održati od 10 do 11.45 u MMC-u. Njegovestrategije se temeljena načelima Paula Freire koji smatra da se obrazovne i društvene promjene mogu potpomognuti izvana, ali da je duboko osobno razumijevanje rezultat dugoročne razmjene između učenika. Tijekom zadnjih 6 godina, Biella je primjenjivaoovakvuvrstuvizualneantropologije u Tanzanijigdje je proizveoserijufilmova o opasnostimamigracije i HIV-u za urbane i ruralne pripadnike Masaija.

Program se nastavlja kratkim njemačkim filmom „Sretnimo se in memoriam“ autorice Aline Trebbin kojim se otvara današnji natjecateljski program. Ovaj film istražuje do kuda fotografija može oživjeti prošle trenutke u očima stranca koji pokušava dešifrirati slike osobnog iskustva. Na rasporedu je u 12 sati.

Nastavlja se filmom„Babaluda, promatrajući sebe“ od 12.10 sati. Rumunjski autor Mihai Andrei Leaha predstavlja film koji je pokušaj propitivanja načina na koji se vizualna naracija gradi kada koristimo metodu povratne informacije. Pokazale su se neophodnima u pružanju uvida u načine na koji je vizualni etnograf prikazao svečanost Babaluda. Autor sudjeluje na projekciji.

Poglavica i lavovi
Poglavica i lavovi

Od 13 sati na rasporedu je film Ive Kuzmanića „Žetva u Crkvarima“. U želji da svojim potomcima kažu i pokažu kako se živjelo i radilo u vrijeme njihove mladosti, mještani Crkvara, pred kamerom HTV-a, demonstrirali su žetvu i vršidbu na starinski način. Autor sudjeluje na projekciji.

Od 13.40 na rasporedu je još jedan rumunjski film „Psi“. Tudor Botezatu će prisustvovati na projekciji, a njegov film bilježi autentičnu atmosferu pastirske farme u planinama Rumunjske gdje se na poseban način prelama život pastira i njihovih pasa u divljem okruženju te otkriva kakav je život i posao pastirskih pasa.

Natjecateljski program se nastavlja u 16 sati kanadskim filmom „Prije ili nakon svete Ane“autora Giovannija Princigallija. Ovaj dokumentarni film priča priču o talijanskoj žetvenoj svečanosti  posvećenoj Svetoj Ani koja je 1982. prenesena iz talijanskog mjesta Jelsi u Montreal.

U 16.40 na rasporedu je film autorice Elle Pugliese „Želimo znati (i da znate)“. Sjećanja u vrijeme suđenja Crvenim kmerima otkrivaju kako se Kambodžani još uvijek bore s bolnim događajima kroz koje su prošli tijekom te kroz koje prolaze nakon vladavine Crvenih kmera.

Film „Koračajući naprijed“ autoraBenaCheetamanarasporedu je u 17.40 sati. Na tisuće mladih ljudi u Bogoti živi na ulici, a to je nasljeđe desetljeća političke nestabilnosti. Ovaj se film odvija u jednoj od 26 kuća koje je osnovao ‘Zavod za zaštitu djetinjstva i adolescencije’ (IDIPRON), smještenoj u središtu Bogote.

„Afrički urbani san“ autorice Noemi Mendelle od 20.30  nas vodi u sirotinjske četvrti Maputa u Mozambiku i istražuje afrički san i izazove posjedovanja doma u gradu gdje je zajedničko vlasništvo zemlje ugroženo špekulacijama oko zemlje.

Natjecateljski program zatvara profesor Peter Biella sa svojimfilmom„Poglavicailavovi“ od 21.30kojipotretirakakoruraliziraninačinživotapostajesve sličniji načinu života poljoprivredi okrenutih susjeda Masaja, čime se rađa nova potreba za školovanim vođama koji poznaju svijet oko sebe.

5. ETNOFILm festival u organizaciji Etnografskog muzeja Istre do 27. travnja u rovinjskom Multimedijalnom centru predstavlja 24 filma domaće i svjetske etnografske dokumentarne produkcije s ciljem otvaranja dijaloga među kulturama. U goste na ETNOFILm dolazi i Festival eksperimentalnog filma 25 FPS, a sve projekcije su besplatne. Više o svemu na etnofilm.com.

Prije ili nakon Svete Ane
Prije ili nakon Svete Ane

Psi
Psi

Tweet

Posljednje novosti