Investicija Grada Poreča

Kreće najveća obnova kulturnih spomenika u zadnjih sto godina

0
Elena Uljančić i Loris Peršurić
Elena Uljančić i Loris Peršurić

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić predstavili su 1. kolovoza najveću investiciju u obnovu kulturnih spomenika u Poreču od osnutka Muzeja. U narednom razdoblju u planu je obnoviti Romaničku kuću, obnoviti fasadu baroknog kompleksa palače Sinčić, nakon što su već dovršeni popravci, temelja, međukatnih konstrukcija i krovišta, potom nastaviti s restauracijom kompleksa Eufrazijeve bazilike pod vodstvom Hrvatskog restauratorskog zavoda (podsjetimo, obnova zvonika dovršena je 2020. godine), kao i projektiranje obnove trga Marafor, obnova kuće Dva sveca te obnova fasade crkve Gospe od Anđela na Trgu slobode u suradnji s porečkom župom.

- Od osnutka Zavičajnog muzeja Poreštine još 1884. godine, nije se dogodila ovakva kampanja obnove porečkih spomenika kulture, odnosno, da Grad Poreč u tolikom obimu financira obnovu spomenika. Ranije se realizirala kampanja obnove infrastrukture i popločenja ulica i trgova starogradske jezgre, a sada su na redu spomenici, od kojih mnogi pod zaštitom. Kao muzealci smo iznimno sretni i dajemo sva svoja znanja na raspolaganje kako bismo zajedno očuvali ove spomenike jer je to, prije svega, naša dužnost., rekla je Uljančić.

 

Gradonačelnik Peršurić zahvalio se svima koji rade na ovim iznimno kompleksnim i dugotrajnim projektima, za koje često prethodi priprema zahtjevne dokumentacije – posao koji nije vidljiv, ali je itekako bitan za početak radova.

– Osim što ćemo financijski podržati obnovu spomenika u starogradskoj jezgri, na jesen planiramo ponovno raspisati natječaj za sufinanciranje obnove zgrada u starogradskoj jezgri, na koji se mogu javiti naši sugrađani. Taj je natječaj već ranije proveden i zahvaljujući njemu, svjedočili smo obnovi više zgrada u starome gradu te vjerujemo da će i ovoga puta biti zainteresiranih. Trenutno se obnavlja i zgrada Gornjeg vrtića, a uz kulturne spomenike, intenzivno se radi i na projektiranju obnove Trga Marafor, ali i projektiranju daljnjeg uređenja gradske rive, nakon što smo u 2020. obnovili njen najširi dio. Dodatno, u intenzivnim smo razgovorima i s porečkom župom jer je zajednička želja da se obnovi fasada crkve Gospe od Anđela na Trgu slobode., rekao je Peršurić.

Za obnovu fasade Baroknog kompleksa palače Sinčić Zavičajni muzej Poreštine dobio je najveću dotaciju iz gradskog proračuna, te je u tijeku javna nabava za izvođenje radova. S obzirom na veličinu zgrade i njenu dominantnu poziciju u središtu starogradske jezgre, dovršetak radova itekako će utjecati na vizuru cijele jezgre. Plan je s obnovom krenuti najesen te se dovršetak radova očekuje najesen, a tada će sugrađanima već biti omogućen obilazak arheoloških nalazišta u prizemlju palače u ulici Decumanus. Vidjet će se rimska kuća s mozaicima te stratigrafija – prikaz urbanističkog razvoja grada Poreča, kao prva prostorija novog postava porečkog muzeja.

Paralelno s obnovom kompleksa Sinčić, izrađuje se i elaborat obnove Romaničke kuće – simbola Poreča, najstarije stambene arhitekture u gradu iz 13. stoljeća. Elaboratom se želi definirati koje se faze trebaju očuvati, gdje je potrebno intervenirati, a ravnateljica je pritom zahvalila konzervatorskom odjelu u Puli koji stoji na raspolaganju i u ovim investicijama.

Upravo konzervatorski zavod i Hrvatski restauratorski zavod nastavljaju s obnovom kompleksa Eufrazijeve bazilike koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Trenutno provode restauraciju i konzervaciju krstionice Eufrazijeve bazilike, za što je iz državnog proračuna izdvojeno 1,2 milijuna kuna, nakon što je prihvaćen amanadman porečkog gradonačelnika Peršurića na državni proračun. Dodajmo i da će Konzervatorski zavod, koji upravlja Kućom Dva sveca, kandidirati navedenu zgradu na dostupne natječaje za financiranje njezine obnove.

Zaključno, ravnateljica je dodala kako se obnavljaju i spomenici i Poreštini, te je sada na redu izrada projekte dokumentacije za sanaciju memorijalne kuća Joakima Rakovca u selu Rakovci, a istovremeno se izrađuje i njen novi stalni postav, priopćeno je iz Grada Poreča.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa