Novinarka Nevenka Mikac napisala hedonistički vodič kroz Bale

0
Nevenka Mikac s knjigom
Nevenka Mikac s knjigom

„Kad sam prije nekih tridesetak godina, jednog vrelog kolovoškog popodneva, na prvoj mi hedonističkoj turi po Istri i po najboljim istarskim oštarijama i restoranima – prema usmenoj predaji i preporukama mojih dragih prijatelja, tadašnjih vodećih gastronomskih znanaca i znalaca – prvi put zalutala u pitoreskne istarske Bale, bilo je to samo jedno tipično, poprilično zapušteno istrijansko selo u unutrašnjosti južne Istre, samo s trošnom tablom na kojoj je pisalo Bale-Valle“.

Ovim riječima poznata zagrebačka novinarka Nevenka Mikac započinje zanimljivo i uzbudljivo pripovijedanje u najboljoj ikada napisanoj knjizi o Balama nazvanoj: „Hedonistički vodič kroz Istru – Bale-Valle'. Knjiga je podnaslovljena kao 'Gastronomsko-turistički kompas', a sam naziv knjige sugerira da su Bale tek početak, odnosno da od ove autorice u budućnosti možemo očekivati hedonističke vodiče i kroz druge istarske gradove i općine.

 

Ova dugogodišnja novinarka Večernjeg lista, koja posljednjih nekoliko godina radi na HTV-u, u Bale se zaljubila prije trideset godina, svake godine dolazi ovdje i iz prve ruke je svjedočila transformaciji Bala od zapuštenog istarskog sela do elitne turističke destinacije kakve su sada. O tome piše na početku knjige posebno istaknuvši prvog 'pravog' baljanskog ugostitelja Ljubu Boškoskog te dugogodišnjeg općinskog načelnika Edija Pastrovicchija i uspješnog poduzetnika i inicijatora Mon Perina Plinija Cuccurina, koje je opisala kao 'vizionare za baljansko novo doba'.

U nastavku knjige Nevenka Mikac vodi nas kroz odabrane istarske specijalitete s receptima ovdašnjih ugostitelja, a posebna poglavlja posvetila je istarskom govedu – boškarinu, maslinovim uljima i vinima.

Zanimljivi su autoričinih top 10 brzih, zdravih i praktičnih recepata za hedonističke goste Bala, a u predzadnjem poglavlju čitatelji doznaju što su 'poznati i slavni jeli, pili, kuhali i guštali u Balama'. Pa tako doznajemo što su u Balama jeli Zdravko Čolić, pok. Aki Rahimovski, Severina, Goran Bregović, Eros Ramzzotti i mnogi drugi.

Promocija ove zanimljive knjige održana je 31. srpnja u Villi Lav u Balama u vlasništvu Ljube i Violete Boškoski. Pored autorice Nevenke Mikac na promociji su govorili načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio, direktor TZ Bala Sandi Drandić i izdavač knjige Zvonimir Despot. Moderatorica je bila Antonia Ćosić s HRT-a. U glazbenom djelu programa sudjelovali su pulski vokalni zbor Cantus PoPuli i pjevač Željko Krušlin Kruška. (Tekst i foto: Nenad Čakić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA