Istarski grad ljubavi koji je obožavao Casanova (video)

0
Foto: HRT
Foto: HRT

Ploveći našim lijepim plavim Jadranom, najpoznatiji svjetski zavodnik Giacomo Casanova stigao je u Vrsar. Bila je to 1743. Sigurno se zaljubio u prizore koje je ugledao i tko bi mu zamjerio? Vrsarski arhipelag sa svojih 18 otoka i otočića ostavlja bez daha, posebice u suton. Bio je velik zaljubljenik u more, u sve što ono što je lijepo u životu, u lagodan način života ali jedno je volio više no bilo što drugo - žene, javlja HRT.

 

Otkad je on kročio u grad, u doba Vrsarske grofije, kaže priča, počeli su i zdravstveni problemi. Jedini koji je trljao ruke, bio je liječnik. Ali to nije spriječilo velikog pustolova, da nastavi svoj pohod na lijepe Vrsaranke. Jer govorio je Casanova: "Ja smatram svoj dan izgubljenim ako mi se barem jedna žena toga dana ne osmjehne." Intimna strana Casanovinog Vrsara malo je kome poznata, kao i činjenica da je boravio u ovom dragulju istarske obale. I ne, priča o Casanovi i Vrsaru nije nikakva izmišljotina, danas je samo dobra turistička tura, piše HRT.

- Izvukli smo povijesne činjenice i sve ono što je prezetirano na turi nije fikcija već je scenarij napisan u skladu s memoarima, ističe direktorica TZ Vrsar Klara Trošt Lesić. - Na svojim putovanjima i morem i kanalima Venecije, ali i po Francuskoj, gdjegod da je išao, on je ustavari ljubio. Ljubio je žene, ali ljubio je i mjesta i sve što je radio. On je uvijek bio veliki mislilac i na kraju svog života, kad je ostao sam, ustvari se prisjećao svega što je napravio, napisao je svoje memorare ukojima je opisao more i žene i Vrsar, kazao je glumac iz Istrainspirita za HRT gdje pogledajte video prilog.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa