Možemo! Pula:

Država traži povrat zemljišta pomoćnog nogometnog igrališta na Valkanama

0
Dušica Radojčić (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Dušica Radojčić (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Politička platforma Možemo! Pula održala je 22. srpnja konferenciju za novinare na kojoj je koordinatorica Dušica Radojčić izvijestila o tome da je kao predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule temeljem prispjelih prijedloga odluka za uvrštenje u dnevni red sazvala dvije sjednice Gradskog vijeća: 29. srpnja i 1. kolovoza.

Najveći dio dnevnog reda prve iduće sjednice čine izvještaji o poslovanju javnih ustanova u 2021, a na sjednici 1. kolovoza naći će se, uz izvještaje o poslovanju trgovačkih  društava  u prethodnoj godini, prijedlog opoziva predsjednice kojega je potpisalo deset vijećnica i  vijećnika. Prijedlog opoziva na dnevni je red sjednice stavljen u roku predviđenom Poslovnikom Gradskog vijeća.

Na dnevnom redu neće biti Druge Izmjene i dopune UPU Lungomare

Gradonačelnik Filip Zoričić je među odlukama koje treba donijeti na iduće dvije sjednice Gradskog vijeća uvrstio i donošenje Odluke o donošenju Drugih Izmjena i dopuna UPU Lungomare, ali predsjednica Gradskog vijeća odbila je uvrstiti ih u dnevni red.

“Treba podsjetiti da je Zoričić odbio prihvatiti prijedlog da se prošire ciljevi izmjene UPU Lungomare i da se, osim nogometnog igrališta, razmotre i drugi dijelovi tog plana poput ugostiteljskih objekata u šumi, hotela, betoniranja plaža i novog gradskog pročistača u šumi. Da se poslušalo građane, u ovom trenutku smo mogli usvajati 2. Izmjene UPU Lungomare oblikovane prema željama i potrebama stanovnika grada. Jedini razlog zbog kojeg je gradonačelnik odbacio prijedlog da se razmotre svi sadržaji plana je želja za zadržavanjem statusa quo za zainteresiranog investitora. 

 

Građani više ne žele biti pasivni promatrači korumpiranih prostornih politika. Zato se u javnoj raspravi o Drugim. izmjenama UPU-a 226 građana izjasnilo protiv predloženih izmjena. No sve su njihove primjedbe odbijene. Zoričić je odbio i pokretanje Trećih Izmjena UPU Lungomare koje smo predložili iz istog razloga - da bi se razmotrili sadržaji o kojima se 12 tisuća sugrađana izjasnilo da želi na referendum.

S usvajanjem Drugih Izmjena UPU Lungomare treba pričekati do provedbe referenduma. Rezultat referenduma mora se provesti u urbanističkim planovima. U slučaju da se izglasa ukidanje mogućnosti gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina u obuhvatu UPU Lungomare, 2 izmjene plana gube smisao jer se tada mora pristupiti izmjeni GUP-a, a potom i UPU Lungomare”, obrazložila je Radojčić svoj stav.

RH će podnijeti tužbu protiv Grada Pule zbog k.č. 5188/14?

Povezane s Drugim Izmjenama UPU Lungomare su i dodatne dvije odluke koje su predložene za usvajanje, koje se također neće naći na dnevnom redu iduće dvije sjednice: odluka o prijenosu prava vlasništva nad dijelom k.č. 5188/14 na kojoj se nalazi nogometno igralište na Valkanama s Grada Pule na Pula sport te davanje suglasnosti za kreditno zaduženje Pula sporta d.o.o. za izgradnju nogometnog igrališta na Valkanama u iznosu od 4,5 milijuna kuna.

“U obrazloženju odluke o prijenosu vlasništva koja je dostavljena predsjednici gradskog vijeća  izostavljena je važna informacija da je RH Županijsko državno odvjetništvo u Puli  prije tri mjeseca, 22. travnja, zatražilo od Grada Pule da Republici Hrvatskoj prizna pravo vlasništva upravo na čestici 5188/14, pokrenuvši zahtjev za mirnim rješenjem spora.  To je postupak čiji bi ishod mogao biti uknjižba prava vlasništva RH nad tim zemljištem. Ukoliko zahtjev Državnog odvjetništva za mirnim rješenjem spora ne bude prihvaćen u roku od tri mjeseca, koji upravo ističe, RH će podnijeti tužbu protiv Grada Pule.

Zbog svega toga se postavlja pitanje opravdanosti ne samo prijenosa vlasništva na Pula sport d.o.o u tim okolnostima, nego i dizanja kredita Pula sporta d.o.o. za izgradnju igrališta na zemljištu nad kojim će Grad možda izgubiti vlasništvo. Obrazloženje uz najavljeni prijedlog odluke o suglasnosti za novi zajam, predsjednici nije do ovog trenutka dostavljeno, premda rok za dostavu poziva vijećnicima s pripadajućim materijalima za sjednicu Gradskog vijeća 1. kolovoza istiječe danas.

Uz to, podsjetimo da je Gradsko vijeće na prethodnoj sjednici već usvojilo jednu odluku o kreditnom zaduženju Pula sporta d.o.o. u iznosu 13 milijuna kuna za atletsku stazu, umjetnu travu na Drosini i sunčanu elektranu na sportskoj dvorani, te na postojeći akumulirani dug Pula sporta od više od 11 milijuna kuna”, kaže Radojčić.

Gradonačelnik nije naveo zahtjev ŽDO

Zanimljivom sdrži argumentaciju Županijskog državnog odvjetništva u slučaju zahtjeva za povratom zemljišta na čestici 5188/14  za slučaj pretvorbe i privatizacije šumskog zemljišta koje je tim procesima pripalo tvrtki Istra cement, danas Hotel Valkane d.o.o.

“U obrazloženju ŽDO stoji da je ta čestica po kulturi bila upisana kao šuma i u naravi bila šuma u vrijeme stupanja na snagu Zakona o šumama, premda nije bila u šumsko-gospodarskoj osnovi i nije bila obuhvaćena Programom gospodarenja šumama  i šumskim zemljištem u vlasništvu RH na dan 16. listopada 1990. Stoga je trebala pripasti RH.

Gradonačelnik je predložio Gradskom vijeću usvajanje odluke, ne navodeći zahtjev ŽDO i spor oko vlasništva nad česticom 5188/14 s RH, da se vlasništvo nad dijelom čestice  5188/14 prenese na Pula sport d.o.o., odnosno 18.523 četvorna metra od čestice koja je velika 40.100 četvornih metara. Pula sportu d.o.o. bi tako trebala pripasti šuma površine 12.924 četvornih metara i zemljište za sport i rekreaciju površine 5.599 četvornih metara. U obrazloženju prijedloga takve odluke stoji da navedene dvije čestice - šuma i zemljište za sport i rekreaciju “u naravi čine funkcionalni dio kompleksa građevine sportske namjene – nogometnog igrališta u Puli”.

Prijedlogom odluke tražilo se da Gradsko vijeće odluku o prijenosu vlasništva usvoji prije nego što se samo cijepanje čestice 5188/14 dogodi, odnosno prije nego što se izradi elaborat”, napomenula je Radojčić.

Mogući scenarij nakon opoziva predsjednice Gradskog vijeća

Smatra da je budući da je u proceduri raspisivanja referenduma postoje koraci u kojima je uloga Gradskog vijeća i predsjednika Gradskog vijeća važna, potrebno je uzeti u obzir sve moguće scenarije nakon eventualnog opoziva sadašnje predsjednice Gradskog vijeća.

“Prijedlogu novog predsjednika podršku mora dati većina svih vijećnika i vijećnica Gradskog vijeća. Ako na istoj sjednici u slučaju opoziva, Gradsko vijeće ne izabere novog predsjednika, Gradsko vijeće određuje koji od dva potpredsjednika preuzima prava i dužnosti smijenjene predsjednice do izbora novog predsjednika. Ako se “antifererendumska žeton” koalicija ne dogovori oko izbora između dva potpredsjednika ili ne izabere u roku trideset dana novog predsjednika, imat ćemo blokadu rada Vijeća. U tom slučaju dovodi se u pitanje raspisivanje referenduma. Naime, ako se Gradsko vijeće ne može sazvati i Vlada čeka tri mjeseca na raspisivanje novih izbora i postavljanje Povjerenika, postavlja se pitanje tko će ispoštovati zakonske rokove za raspisivanje referenduma.

U slučaju izbora novog predsjednika, referendum se ne može izbjeći, ali se rokovima  može ići u prilog ili na štetu referendumske inicijative”, zaključila je Dušica Radojčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa