Pula Film Festival

Šestoga dana festivala pulsku Arenu osvojili Iliri i Divljaci

0

U  Areni su se sinoć održale projekcije dvaju filmova iz Hrvatskog natjecateljskog programa: Divljaci Darija Lonjaka i Illyricvm Simona Bogojevića Naratha.

Akcijska komedija Darija Lonjaka, Divljaci, vraća nas u ljeto 2018. godine. Tri navijača hrvatske nogometne reprezentacije, Zolja, Jasmin i Mali, pljačkaju benzinsku pumpu kako bi otišli na finale Svjetskog prvenstva u Moskvu. No bježeći od policije, prelaze granicu s Bosnom i Hercegovinom te u šumi zalutaju u teroristički kamp.

Illyricvm, povijesni film Simona Bogojevića Naratha, vraća nas u puno dalju prošlost,  37. godina prije naše ere. Mladog Liburna Volsusa sa sobom povede rimska jedinica čiji se naoko jednostavan zadatak skupljanja poreza pretvori u napet i iznenadnim obratima prepleten susret s lokalnim, naizgled pokorenim ilirskim plemenima. Očima ovog, za Rimljane primitivnog barbara, pratimo arhaičan, emotivan svijet začudnih, brutalnih zakona i običaja, sličniji našem suvremenom svijetu nego što bismo to očekivali u prvi mah.

 

Prije samih projekcija dodijeljene su nagrade onima za koje se nadamo da će jednom iščekivati svoje prve Zlatne arene. Čak 26 naslova ove godine sačinjavalo je kategoriju Studentskog programa. Plaketa za najbolji studentski animirani ili eksperimentalni film dodijeljena je filmu Kermes vermilio redatelja Tudora Dobrescua, plaketu za najbolji studentski dokumentarni film dobio je film Čekaj me redatelja Damira Markovine, a plaketa za najbolji studentski igrani film dodjeljena je filmu Planovi za odmor redatelja Alexandrua Mironescua.

U Kinu Valli održale su se dvije posebne projekcije, filma Čudaci na slobodi redatelja Gabriellea Mainettija i filma Slijepac koji nije htio gledati Titanic Teemua Nikkija, a na Kaštelu projekcija filma Neka bude jutro redatelja Erana Kolirina. U INK-u se, u sklopu Pulice, prikazao animirani film Mama Moo se vraća kući redatelja Christiana Rylteniusa i Tomasa Tivemarka, posebna projekcija filma Orkestar Matevža Luzara i Studentski program, dok se na Ambreli prikazao film Sunce Kurdwin Ayub.

Danas u Areni možemo pogledati i posljednja dva filma koji konkuriraju za Veliku zlatnu arenu, Zbornicu Sonje Tarokić i Glavu velike ribe Arsena Oremovića. U Kinu Valli održat će se posebna projekcija filma Nasljednici Stefana Ruzowitzkog, ovogodišnjeg predsjednika žirija Hrvatskog natjecateljskog programa, a u sklopu programa Filmski klasici, film Pasqualino Ljepotan, u sjećanje na redateljicu Linu Wertmüller. Dizalica na Ambreli donosi nam film Norike Sefe U potrazi za Venerom, a na Kaštelu možete pogledati Ne ostavljaj tragove, politički triler redatelja Jana Paweła Matuszyńskog. U INK-u, u sklopu Pulice, očekuju nas Memoari Moomin tate: pustolovine mladog Moomina Ire Carpelan, posebna projekcija filma Pucnjevi u Marseillesu Gordana Matića i klasik, Fantom Durmitora, redatelja Kurta Breinessa i Hansa Natgea.

Sutra ćemo na svečanoj dodjeli nagrada doznati i tko su ovogodišnji laureati, dobitnici Zlatnih Arena u kategorijama o kojima odlučuju članovi ovogodišnjih žirija, dobitnika grand prixa - Velike zlatne arene, ali i koji je film osvojio najviše glasova publike koja je za svoje favorite mogla glasati iza svake projekcije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa