Potpisani ugovori o financiranju obnove crkava u Pazu i Gologorici

0
Crkva Sv. Vida u Pazu
Crkva Sv. Vida u Pazu

Potpisan je ugovor sa Ministarstvom kulture za financiranje konzervatorsko - restauratorskih radova i konstruktivnu i građevinsku sanaciju na Crkvi Sv. Vida u Pazu. Vrijednost radova u 2022. godini iznosi 200.000 kn, objavili su sredinom srpnja iz Općine Cerovlje.

Crkva Sv. Vida na Pazu okružena je grobljem podignuta na glavici s koje se prostire prostran vidik na Boljunsko polje. Podignuta je 1461. s dvije apside. koje je iste godine oslikao majstor Albert iz Konstanza.

U jednu je smjestio Bogorodicu s djetetom, a u drugu Prijestolje milosti. Na južnom je zidu, ukrašen porodičnim grbovima, 1570., uzidan sarkofag Barbare Walderstein majke Mesalda Barba.

 

Potpisan je ugovor sa Ministarstvom kulture za financiranje konzervatorsko - restauratorskih radova na Crkvi Blažene djevice Marije "kod Lokve" u Gologorici. Vrijednost radova u 2022. godini iznosi 45.000 kn.

Crkva sv. Marije „kod Lokve“ tipološki pripada skupini jednobrodnih romaničkih crkava s jednom upisanom apsidom. Apsida je s vremenom uklonjena da bi se na njenom mjestu našao drveni barokni oltar iz sredine 17. stoljeća.

U baroku je prvotnoj građevini također prigrađena lopica. Zidna slika datirana u prijelaz iz 14. u 15. st. sačuvana je na sjevernom zidu (uz manje fragmente na zapadnom i iza današnjega oltara). Prikazuje Poklonstvo kraljeva koje se smatra jednim od najstarijih prikaza te teme u Istri. (Foto: Facebook Općine Cerovlje)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa