Holcim će rekonstrukcijom postrojenja smanjiti emisije CO2

0
Simulacija novog postrojenja u tvornici cementa u Koromačnu (foto: TZ Općine Raša/ Mateo Gobo)
Simulacija novog postrojenja u tvornici cementa u Koromačnu (foto: TZ Općine Raša/ Mateo Gobo)

U sklopu europskog zelenog plana, zakonodavnog okvira dekarbonizacije Europe do 2050. godine, Holcimova tvornica cementa u Koromačnu pokrenula je projekt rekonstrukcije postrojenja s ciljem smanjenja emisija ugljičnog dioksida kroz povećanje energetske oporabe otpada, čime postaje jedan od predvodnika zelene tranzicije u Hrvatskoj. Skraćenog naziva KOdeCo: Koromačno – dekarbonizacija – ekologija, projekt je nastavak kontinuiranih ulaganja za postizanje zelenog poslovanja istarske tvornice po najvišim švicarskim standardima, koje Holcim u Koromačnu provodi već 30 godina.

Rekonstrukcija postrojenja tvornice podrazumijeva izgradnju pretkalcinatora, novog zatvorenog prostora za smještaj goriva iz otpada za tri dana rada i zatvoreni transportni sustav za doziranje u peć te sustav za izuzimanje klorida. Novi sustav omogućit će gotovo dvostruko veću energetsku oporabu otpada, koja će za razliku od dosadašnjih 55% iznositi 92% te gotovo u potpunosti zamijeniti ugljen za dobivanju energije. Energetskom oporabom otpada ukinut će se upotreba 37.000 tona ugljena i smanjiti emisije ugljičnog dioksida (CO2) za 46.000 tona na godišnjoj razini.

 

„Ovaj projekt pretposljednji je korak do potpunog ukidanja korištenja ugljena, što se planira postići do 2030. godine, a već sad ćemo osigurati sve uvjete za efikasnu oporabu otpada iz obližnjih centara za gospodarenje otpadom i tako otvoriti vrata ka postizanju kružne ekonomije, što znatno može smanjiti troškove uvoza i izvoza otpada iz drugih država kao što je trenutačna praksa“, zaključila je Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj. Također je istaknula kako su zahvaljujući odgovornom poslovanju i vođenjem brige o okolišu u dosadašnjoj oporabi otpada, već vidljivi pozitivni učinci na turizam, kako po sve većem broju kupača ispred tvornice iz godine u godinu, tako i po izgradnji kuća za odmor u vlasništvu stranaca i lokalnog stanovništva u neposrednoj blizini tvornice, što potvrđuje da je u Koromačnu moguć održiv suživot turizma i industrije.

Izgled tvornice nakon projekta neće se puno promijeniti, vrste otpada će ostati iste kao što se koriste u posljednjih 15 godina, a novi prostor za privremeni smještaj goriva iz otpada će imati sustav ventilacije kojim se zrak ne ispušta u okoliš nego se vraća natrag u proces proizvodnje i samim time ne stvara neugodne mirise, a svi novoizgrađeni dijelovi postrojenja bit će opremljeni zvučnom izolacijom kako bi njihova buka bila 5 dB(A) ispod zakonskog limita.

Izračuni Studije o utjecaju na okoliš pokazuju da će sve emisije i dalje biti značajno ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti i da će zrak ostati prve kategorije. Studija će biti javno objavljena u digitalnom i fizičkom obliku po otvaranju javne rasprave koja će trajati od 18. srpnja do 16. kolovoza 2022.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa