glazba koja se izvodi na feštama

Ove subote u Žminju 26. susret Armonike Zad kaštela

0

Na ljetnoj pozornici žminjskog placa Zad kaštela 9. srpnja s početkom u 20 sati održat će se tradicionalni, već 26. po redu susret samoukih harmonikaša „Armonike zad Kaštela”, a program su u ime organizatora na konferenciji za novinare predstavili žminjski načelnik Željko Plavčić, direktorica žminjske Turističke zajednice Lenka Šajina, umjetnički voditelj susreta Daniele Pernić, i jedan od veterana ovog susreta, harmonikaš Mauro Jačić.

Na ovom najdugovječnijem istarskom harmonikaškom susretu uobičajeno se okupljaju i predstavljaju samouki harmonikaši, oni koji nisu pohađali nikakvu glazbenu školu, a bave se sviranjem po feštama, svadbama, zabavama, rođendanima, ili pak samo za svoju dušu. Očekuje se nastup pedesetak svirača svih uzrasta iz cijele Istre i susjedne Slovenije, a na repertoaru će biti tradicionalne forme istarske narodne glazbe poput baluna, rašpe, šetepaši, polki i valcera, no poneki će izvođači zasigurno iznenaditi i izvođenjem skladbi dalmatinskog melosa te nekad popularnih internacionalnih šlagera ili evergreena. Glazba koja se izvodi na feštama, to je prevladavajući sadržaj i na susretu „Armonike Zad kaštela”, a publika je s godinama naučila i od kojeg se izvođača uz svirku i pjesmu može očekivati i pokoji vic ili štorija. Program će kao i mnoge godine do sad voditi Dorina Tikvicki, a osim svirača, u programu će nastupiti i djeca iz žminjskog Dječjeg vrtića Rapčići te učenici žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana.

Žminjski načelnik Željko Plavčić izrazio je zadovoljstvo što se ova tradicija čuva i što mladi i dalje njeguju sviranje tradicionalnih instrumenata po kojima je općina Žminj poznata. „Ova je manifestacija izvrstan pokazatelj da se i mladi i stariji i dalje bave muzikom. Općina Žminj će uvijek stajati iza ove manifestacije radi očuvanja kulturne baštine i kulture sviranja tradicionalnih instrumenata”, naglasio je Plavčić, poželjevši harmonikašima puno sreće, uspjeha i još tisuće odsviranih nota.

Daniele Pernić je podsjetio da je susret „Armonike Zad kaštela” 1993. godine pokrenuo njegov otac Renato Pernić, a posljednjom održanom manifestacijom 2019. godine bila je obilježena njezina 25. obljetnica. Zbog korone susret dvije godine nije održavan, tako da za nastup na ovogodišnjem među sviračima vlada veliko zanimanje, a posebno veseli veliki broj mladih izvođača kojima će ovo biti prvi nastup, rekao je Pernić. Prijaviti se za sviranje na ovom susretu može svatko, uz uvjet da ima vlastitu harmoniku i da je samouk.

 

Prema dugogodišnjoj tradiciji, i na ovogodišnjem će susretu malo stariji svirači biti nagrađeni za jubilarnih 15, 20 i 25 godina redovitog nastupanja. Jedan od njih je i Mauro Jačić, kojemu će ovogodišnji nastup na susretu „Armonike Zad kaštela” biti već 25. po redu, ali mu je sviračka karijera dvostruko duža: počeo je svirati u trinaestoj godini i navršio je punih pola stoljeća sviračkog staža. Kroz svo to vrijeme promijenio je samo tri harmonike, a na trećoj, prozvedenoj 1968. godine, i danas svira, dao ju je samo prebojati. Mladim sviračima Jačić je s ove pressice poručio da „nema ničeg ljepšeg od muzike i da samo nastave svirati i budu ustrajni u tome”. Osim Maura Jačića koji će biti nagrađen za 25 godina nastupanja, za dvadeset nastupa nagradu će primiti Stanko Marušić, a za 15 godina nastupanja na susretu „Armonike Zad kaštela” nagrađen će biti Boris Škrinjar.

Susret samoukih harmonikaša „Armonike Zad kaštela” još je jedan žminjski doprinos očuvanju istarskih tradicija i nezaobilazan događaj u godišnjem ritmu pučkih fešti u središnjoj Istri, a 2018. godine ova je manifestacija dobila prestižnu nagradu „Simply the best” u kategoriji „Očuvanje tradicijskih lokalnih običaja” koju dodjeljuju UHPA i turistički časopis Way to Croatia, podsjetila je Lenka Šajina, naglasivši: „Ova nagrada je poticaj svima nama da nastavimo njegovati ovakve manifestacije inspirirane tradicijom”.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa