cijela jugoslavija je plakala

Na današnji dan prije 44 godine umro je drug Tito

5

Na današnji dan prije 44 godine umro je Josip Broz Tito. Vijest o smrti druga Tita na tadašnjoj Televiziji Zagreb je objavio čuveni, danas također pokojni, Miroslav Lilić - riječima: "Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito."

Vijest o smrti maršala Tita posebno će pamtiti oni koji su na prepunom Poljudu gledali utakmicu Hajduk - Crvena zvezda, piše Slobodna Dalmacija.

Oni nisu informaciju čuli od Miroslava Lilića, nego od tadašnjeg splitskog gradonačelnika Ante Skataretika. Zapravo je Skateriko bio predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Split, što bi bila socijalistička inačica onoga što je zapravo gradonačelnik, ali i predsjedavajući Hajduka. Bilo je 1:1, točno 42. minuta derbija.

Slobodna Dalmacija je dan kasnije objavila tekst pod naslovom "Pedeset tisuća jecaja" i izvijestila kako je prepuni Poljud informaciju o smrti primio u bolnoj šutnji. A zatim se čula pjesma zakletve: "Druže Tito, mi ti se kunemo..."

Događaji s te utakmice na prepunom stadionu na Poljudu desetljećima se prepričavaju, iako je slična atmosfera bila i na Maksimiru, gdje su igrali Dinamo i Željezničar. No, pamti se Poljud jer postoji snimka s te utakmice, koja je bila puno važnija, dok iz Maksimira tek jedna fotografija ova svjedoči o tuzi Vlatka Markovića, suca Dušana Maksimovića i drugih...

Nova utakmica je odigrana 21. svibnja, kad je Hajduk od Zvezde izgubilo 1:3. Bio je to treći od pet Hajdukovih poraza u nizu te 1980., što je opet ove godine bilo često spominjano jer se radi o neslavnom nizu kojeg je ponovila današnja generacija.

 

Četrdeset i četvrta godišnjicaTitove smrti obilježena je danas u njegovom rodnom Kumrovcu. Tportal piše da su uz spomenik ispred Titove rodne kuće vijence položile brojne delegacije, među njima i one iz Općine Kumrovec, Saveza društava Josip Broz Tito i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske te Krapinsko-zagorske županije predvođene županom Željkom Kolarom.

Predsjednik SABA Franjo Habulin izjavio je kako smatra da Zagorje i Hrvatska imaju čovjeka kojim se mogu ponositi.

'Tito je bio prije svega revolucionar, čovjek koji je pokrenuo narod na općenarodni oružani ustanak protiv okupatora, ali i protiv njihovih sluga, domaćih kvislinga svih boja, u Sloveniji od bjelogardejaca, ustaša, četnika i tako dalje. I kao vojskovođa uspješno je vodio narodnooslobodilačku borbu do konačne pobjede nad antifašizmom na našim prostorima', rekao je Habulin.

Podsjetio je i da je Tito bio tvorac Pokreta nesvrstanih koji je odigrao značajnu ulogu u smirivanju tenzija u vrijeme hladnog rata između istočnog i zapadnog bloka. 'Osigurali su uvjete popuštanja, mira i stabilnosti na svjetskim prostorima. Dakle, to je bio Josip Broz i zbog toga smo danas ovdje', zaključio je Habulin.

Kolar je izjavio da i ovoga puta svojem Zagorcu poklanjaju minutu tišine 'za ono što je napravio dobroga kroz svoj život i ostavio trag u povijesti'.

'Pobjednik u Drugom svjetskom ratu, vojskovođa, '48. jasno i odlučno 'ne' Staljinu, '74. godine Ustav koji je omogućio Hrvatskoj da ima pravni temelj da proglasi samostalnu državnost, nažalost krvlju stečenu zahvaljujući našim hrvatskim braniteljima. I dosta! Za jedan život, za jednog čovjeka, ogromna stvar', naglasio je Kolar.

Načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt rekao je da je Općina i ovoga puta organizirala bogat program obilježavanja obljetnice Titove smrti. 'Ljudi dolaze ovdje u Kumrovec da se prisjete starih vremena, povijesti koja je iza nas, a ne da idealiziraju i da bude neku priču bivše države i vraćaju duhove iz prošlosti', kazao je Šplajt.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa