šesnaest ljetnih manifestacija

Doživite autentični Medulin kroz Ribarske klapske večeri

0
S konferencije za novinare
S konferencije za novinare

Turistička zajednica općine Medulin započela je s realizacijom projekta Ribarske klapske večeri, a koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Medijska konferencija „Ribarske klapske večeri“ – Medulin, održana je u Restoranu Mižerija, u tipičnom tradicionalnom ribarskom okruženju, tik uz ribarski mulo, autentičnom prostoru u kojem su izloženi drevni ribarski alati te dijelovi ribarskih brodica.

Ivan Kirac, načelnik Općine Medulin tom je prigodom izrazio svoju podršku projektu koji će kroz 16 manifestacija u srpnju, kolovozu i rujnu, nakon dvogodišnje covid pauze, mještanima i gostima ponuditi autentičan doživljaj ribarskoga mjesta i prikazati na koji su se način naši stari nekada družili, uz klapsku pjesmu i srdele, opušteno, spontano, od starine.

Mihael Idžaković, direktor TZ Općine Medulin, kazao je kako se danas u turizmu cijeni autentičnost i doživljaj destinacije, a gosti koji stvaraju uspomene i doživljaje najbolji su i najzahvalniji gosti te promotori destinacije na najbolji mogući način. Podsjetio je i kako je od 60-ih godina prošloga stoljeća klapsko pjevanje iz Dalmacije stiglo u Istru, ponajprije u Medulin te da se ovdje u potpunosti uklopilo u tadašnji način života.

 

Renata Kuharić, voditeljica projekata TZ Općine Medulin, istaknula je kako je projekat izvorno prijavljen na natječaj LAGUR-a Istarska batana još 2019.godine i tada su odobrena financijska sredstva u iznosu od 184.834 kn, pri čemu je projekat u potpunosti financiran sredstvima Europske unije, iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Izvorno je trebao biti održan 2020.godine no zbog pandemije covida to nije bilo moguće. Bit projekta je da svoju tradiciju prikažemo upravo onakvom kakva jest, za razliku od Hook&Cook projekta gdje je priča predstavljena na moderan i mladenački način. U sklopu projekta, na način kako je to nekada bilo, održat će se 16 događaja na 4 lokacije – u Medulinu, Premanturi, Banjolama i Pješčanoj Uvali. U svakom od tih mjesta će se tijekom srpnja, kolovoza i rujna održati po 4 Ribarske klapske večeri uz sudjelovanje ugostitelja koji će pripremati jela od sardela.

Manifestacijom Ribarske klapske večeri TZO Medulin upravo želi oživjeti tu tradiciju i ispričati priču o ribarskom svakodnevnom životu. Održati će se  tijekom srpnja, kolovoza i rujna 2022. godine i to:

U Medulin na Rivi – trg kod Malina u trajanju od 19-23 h
datumi održavanja: 13.07./27.07./10.08./24.08.

U Premanturi na Placi u trajanju od 19-23 h
datumi održavanja: 06.07./20.07./03.08./ 17.08.

U Banjolama u uvali Portić, kod bara Paltana u trajanju od 20,30-23 h
datumi održavanja: 07.07./ 11.08./ 18.08. / 02.09.

U Pješčanoj Uvali, plaža Lukobran, kod beach bara Batana u trajanju od 20,30-23 h
datumi održavanja: 28.07./ 25.08. / 01.09. / 09.09.

Katja Ereš, voditeljica FLAG-a Istarska batana izrazila je zadovoljstvo što se TZO Medulin javila na ovaj njihov natječaj te poručila da rade na novim natječajima koji će biti raspisani uskoro. Veliko je zadovoljstvo povezati lokalne dionike i prikazati originalnu tradiciju svojega zavičaja.

Projekt Ribarske klapske večeri TZO Medulin je prijavila dana 4. studenog 2019. godine na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru provedbe Mjere 1.1.2. Potpora organizaciji kulturnih događanja i manifestacija koje promoviraju ribarsko nasljeđe i tradiciju  FLAG-a Istarska batana, a Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva donijelo je 19. lipnja 2020. godine Odluku o dodjeli sredstava kojom je odobreno financiranje projekta u cijelosti.

Ukupna vrijednost Projekta je 184.834,25 kuna, pri čemu će Projekt biti sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od 157.109,11 kuna (85% vrijednosti Projekta), a preostalih 27.725,14 kuna bit će  sufinancirano od strane Republike Hrvatske (15% vrijednosti Projekta).

Ronald Macan, član Klape Škerac kazao je kako će klapa svoje nastupe održavati u dvosatnom programu uz poneku pjesmu na stranom jeziku te da se raduje uz kolege iz benda Redikul , koji će animirati posjetitelje, dati svoj maksimum svim posjetiteljima Ribarskih klapskih večeri.

U sklopu manifestacije moći će se, osmi u tradicionalnoj pjesmi medulinske Klape Škerac i banjolskih Redikula, uživati u ribljim jelima, a u Medulinu i Premanturi biti će organizirana i animacija za djecu od strane udruge MedlinArt. Nakon medijske konferencije u Restoranu Mižerija u Medulinu posluženi su ribarski lokalni specijaliteti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa