PITALI SMO FAŽANSKE POLITIČKE ČELNIKE

Koji su trenutno najveći problemi u Općini Fažana?

0
Ivan Geršić, Marinko Gazić i Lidija Udovički
Ivan Geršić, Marinko Gazić i Lidija Udovički

Što je u ovom trenutku najveći problem, odnosno najvažnija tema za život građana u Općini Fažana? Ovo smo pitanje uputili predstavnicima svih političkih stranaka i listi u Općinskom vijeću Fažane, kao i načelniku općine.

Nažalost, načelnik Općine Radomir Korać nije se udostojio ni odgovoriti na naš mail, a predsjednik Općinskog vijeća Timotej Pejin, kojem smo pitanje poslali na službeni i privatni mail, drsko nam je odgovorio da mu ubuduće ne narušavamo privatnost slanjem upita na privatni mail, iako s tog maila on kao predsjednik Općinskog vijeća komunicira s vijećnicima.

Za razliku od njih, Ivan Geršić iz IDS-a, Marinko Gazić iz HDZ-a i nezavisna Lidija Udovički, odmah su odgovorili na naša pitanja.    

Ivan Geršić (IDS)

- Ono što je Predsjedništvo IDS-a Fažane trenutno izdvojilo iz problema u Općini Fažana i detektiralo kao gorući problem je činjenica da Općina nema zaposlenog pročelnika jedinstvenog upravnog odjela.

Od ostalih problema sezonske naravi, a za koje imamo najveći broj upita građana, svakako možemo izdvojiti prekoračenje dozvoljene buke, širenje ugostiteljskih terasa i smanjenje slobodnih javnih površina, uglavnom u naselju Fažana.

Zatim problem nelegalnog odlaganja otpada, uvijek aktualan problem parkiranja i parkirnih mjesta za stanare starogradske jezgre.

Rak rana naše Općine i problem koji ističu stanovnici naselja Valbandon i Šurida je izostanak kapitalnih projekata u tim naseljima. Po pitanjima komunalne infrastrukture i sadržaja koji povećavaju kvalitetu života, u tim naseljima kao da je vrijeme stalo. Najbolji primjer odnosa općinskog vodstva prema problemima mještana Valbandona je način rješavanja, odnosno dugogodišnjeg nerješavanja i zanemarivanja problema Valbandonskog jezera. Do nedavno smo na Općinskome vijeću slušali objašnjenja vijećnika vladajuće većine o značenju naziva Valbandon, o tome da su vlasnici stambenih objekata znali da grade na plavnom području i konstatacije da su sami krivi što naplavljena voda prirodnim kanalima ne otječe do mora.

Uoči svakih izbora Valbandoncima se obećava projekt centra Valbandona sa sadržajima, uređenje i asfaltiranje prometnica, što u uzastopnim mandatima SDP-ovih načelnika ostaje samo predizborno obećanje.

Ostali kapitalni projekti, za čije ostvarenje dugi niz godina postoji konsenzus svih stranaka i lista u Općinskome vijeću, poput proširenja luke Fažana, lučice Valbandon, izgradnja Doma za umirovljenike, sportskog centra Fažana, skate parka i drugih, već više od desetljeća se provlače kroz općinske proračune, a izvršenje je i dalje 'nula'. Niti ima najavljenih početaka radova, a još manje rokova izvršenja.

Općina Fažana koja je visoko rangirana prema Indeksu razvijenosti općina u RH može i mora bolje. Gotovo je nevjerojatno da je u deset godina kroz općinski proračun prošlo nešto manje od 400 milijuna kuna, a da su po pitanju kapitalnih projekata stanovnici dobili samo obećanja i reklamne panoe – rekao je Ivan Geršić, vijećnik i predsjednik fažanskog IDS-a.

Marinko Gazić (HDZ)

- U Fažani ima niz problema, ali ja bih se htio osvrnuti na dva elementarna. Prvo je politička nepismenost, kako vladajućih vijećnika tako i općinskog vodstva. Nažalost, u vladajućoj većini u Općinskom vijeću sjede vijećnici čiji se angažman svodi na uredno bezuvjetno dizanje ruku i donošenje odluka bez sagledavanja posljedica.

Kako drugačije objasniti situaciju kada im se ukaže da je prijedlog odluke protuzakonit, a oni ipak odbiju skidanje točaka s dnevnog reda i svejedno glasaju za takve odluke. Jedno je kada se iz neznanja glasa za nešto, što također ne oslobađa odgovornosti, ali kada netko svjesno glasa za nešto što nije u skladu sa zakonom onda je to drugi par cipela.

Osim toga, imamo SDP-ovu vijećnicu koja ujedno volontira u Općini, znači u isto vrijeme obnaša i zakonodavnu i izvršnu funkciju, što je sukob interesa jer u RH imamo trodiobu vlasti.

I odlazak dva pročelnika su dokaz, što je zadnji pročelnik i javno priznao na posljednjoj sjednici Vijeća, da ima problema u Općini. Stoga su radije 'digli sidro' nego da sutra odgovaraju za nešto što im je naloženo da naprave.

Drugi problem koji bi htio istaknuti tiče se starih i bolesnih, za koji se jako dugo zna. Naime,  našoj doktorici otežan je pristup pacijentima jer su stepenice nezgodne čak i za mlađe bolesne osobe, a kamo li za stare i teško pokretne osobe. U nekoliko sam navrata vidio da su se naša doktorica ili medicinska sestra spustile dolje kako bi obavile pregled i vidjele pacijente koji se nisu mogli popeti stubištem do ambulante. Taj se problem može riješiti na više načina: može se postaviti vanjsko dizalo ili pokretne platforme po stepeništu. Osobito ako se ordinacija ne planira preseliti na beku pristupačniju lokaciju - rekao je vijećnik i prvi čovjek fažanskog HDZ-a Marinko Gazić.

Lidija Udovički (nez.)

- Najveći problem Fažane je potpuna netransparentnost u trošenju proračunskog novca općine Fažana zbog čega izostaje realizacija svih važnih infrastrukturnih projekata. Na vrlo konkretna pitanja i traženje informacija o trošenju novca iz proračuna, koji punimo svi mi građani Općine Fažana, uvijek izostaju konkretni odgovori. Problem je, dakle, generalan, a nepostojanje volje za dijalogom i uskraćivanje informacija samo ga produbljuje. Konkretnih pitanja bez odgovora je puno, a zbog ograničenog prostora ukazat ću samo na one koji u ljetnoj, turističkoj sezoni, najviše opterećuju naše građane, nadajući se pritom da će nam redakcija 'Naše Fažane', koju smatram hvalevrijednim projektom, u budućim brojevima omogućiti da se čuje i glas 'Novih vjetrova Fažane' koji predstavljaju ne samo svoje birače nego sve građane.

Zašto nema kvalitetne urbane infrastrukture, zašto nema dovoljno parkirališnih mjesta za stanovnike, zašto nema doma za osobe starije dobi, nogometnog centra, normalnih vatrogasnih prolaza kroz more terasa, zbrinjavanja otpada i skladu s normama i zakonom i zašto nema ničega što su nam obećavali u kampanji?

Da, to nas muči, ali znamo i odgovor. Zato što se, kako sam već rekla uvodno, proračunski novac rasipa bez kontrole Općinskog vijeća, zato jer se poslovi i njihove cijene skrivaju i od nas vijećnika i svih stanovnika naše općine. Naime, od 2017.  svake godine se samo kroz naš Komunalac potroši i do 9 milijuna kuna iz sredstava općinskog proračuna, po svemu sudeći jedan veliki dio na podugovorene radove i usluge privatnih tvrtki, a ni vijećnici ni građani ne znaju da li je taj utrošak racionalan i svrsishodan. Konkretno, ne znamo ni na što je točno potrošen. Daju nam se samo paušalne krupne stavke i totalni iznosi. Zato jer nam i načelnik, i predsjednik Vijeća te čelnik Komunalca uskraćuju cjelovitu informaciju što je u svakoj normalnoj sredini nezakonito i nedopustivo. Po važećim zakonskim odredbama RH općina je dužna objavljivati na lako pretraživ i razumljiv način fakture i specifikacije obavljenih radova i usluga na svojim mrežnim stranicama za svaku utrošenu kunu. Ali to ne radi.

Od početka saziva tražimo da nam se dostave fakture i računovodstvene kartice, no to se izbjegava. Čega se boje i što nam to sakrivaju? Općina je uskratila odgovor i inspekciji za javne nabave zbog čega je nadležno ministarstvo podnijelo optužni prijedlog protiv Općine Fažana i odgovornog lica, načelnika Radomira Koraća. Do danas nam nisu omogućili uvid u tražene dokumente kako bi proveli analizu i utvrdili je li doista jeftinije, isto, ili skuplje podugovarati, nego nabaviti mehanizaciju i zaposliti još ljudi iz Fažane. Kad neka privatna tvrtka, uz živi Komunalac, godišnje prihoduje i do milijun i petstotisuća kuna samo za dohranu i ravnanje plaže, onda je normalno da pitamo je li to normalno! Zašto za taj novac ne kupimo mehanizaciju i ne zaposlimo naše ljude? Zar je moguće da ne možemo sami kroz komunalnu tvrtku uređivati i održavati zelene površine i odvoziti otpad?

Nažalost, to su pitanja na koja svaki stanovnik naše općine zna odgovor. Naravno da se može. Ali ne politikom koja ljude na neki način drži taocima, a Općinu kao osobnu tvrtku kojom se loše upravlja. To je glavni problem Fažane, to su činjenice koje joj uskraćuju kvalitetnu infrastrukturu, to je razlog nerealiziranja projekata. To su problemi koji tjeraju mlade, to je nedvojbeno krivnja onih koji vode Općinu ne razmišljajući pritom o tome da umanjuju kvalitetu življenja i kradu budućnost svim stanovnicima.

Svako uskraćivanje svih prava ljudima koji ovdje žive i Fažanu i sva njena mjesta zovu domom je nedopustivo. Pritom je pravo građana da znaju kako se troši njihov novac temeljno pravo. Toga, nažalost nema. Skrivanje tih informacija uvijek budi sumnje u nezakonita pogodovanja i brigu o investitorima i pogodnim partnerima, a prava i potrebe svih stanovnika pretvaraju u nebrigu ostavljajući ih bez ključnih projekata za kvalitetan život.

Mi nećemo prestati pitati, mi nećemo prestati tražiti odgovore i odgovornost svih koji vode općinu i njezine tvrtke. Odgovori na vijećnička  pitanja nisu čin dobre volje nekog pojedinca već njihova obveza. Ne prema nama vijećnicima, već prema onima koji su nas izabrali na izborima. Izostanak volje za otvorenošću i dijalogom, izostanak volje za činjenjem onoga što treba građanima je najveći problem Općine Fažana - rekla je Lidija Udovički.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa