Jutarnji list

Zbog gradnje hotela krenulo rušenje Dušice Radojčić

0
Dušica Radojčić (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Dušica Radojčić (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Nestabilnost gradske vlasti u Puli, za razliku od ostalih sredina, nije uzrokovana političkim interesima i međusobnim odnosima političkih stranaka, nego je posrijedi interes privatnog investitora, srpskog milijardera i vlasnika N1 televizije Dragana Šolaka koji na području pulskog Lungomarea (šuma i gradska sportsko-rekreacijska zona na obali) želi sagraditi hotel, piše Jutarnji s koijeg prenosimo dio članka u nastavku.

Hotel od sedam katova treba graditi tvrtka Hotel Valkane čiji je direktor član Predsjedništva pulskog SDP-a i financijer te stranke Stevan Muidža. Troje SDP-ovih vijećnika koji su nakon izbora ušli u koaliciju s Možemo! i NL-om gradonačelnika Filipa Zoričića vrlo je brzo ušlo u sukob s Možemo! koji se protivi gradnji hotela jer smatraju da će se njime trajno uništiti Lungomare koji je zona namijenjena građanima za šetalište i rekreaciju i ima prirodne plaže.

Koalicija se raspala, u međuvremenu je građanska inicijativa prikupila 12.000 potpisa za referendum o gradnji hotela, a sada kreće i postupak da se Dušicu Radojčić iz Možemo! smijeni s pozicije predsjednice Gradskog vijeća. Premda su svi, osim pulskog Možemo!, na strani investitora, inicijativu za smjenu Radojčić pokreće predstavnik srpske nacionalne manjine Milan Rašula. Naime, Srbi prvi put imaju svog predstavnika u Gradskom vijeću, a pravo na to ostvarili su jer im je udio u stanovništvu Pule veći od pet posto, piše Jutarnji.

 

- Ako će većina vijećnika dati ostavke, i ja sam spreman ići na nove izbore. Za grad oni ne bi bili dobri, ali sam na njih spreman - kaže Zoričić, navodeći da Dušica Radojčić više nema legitimitet jer nema podršku SDP-a i njegove liste te tvrdi da krši Poslovnik. Premda podržava gradnju hotela na Lungomareu, vijećnik Rašula tvrdi da razlog za opoziv nije hotel, nego to što je Radojčić na 13. sjednici Vijeća dopustila da se predstavnice građanske inicijative koje se protive hotelu "na grub i neprimjeren način obraćaju vijećnicima".

- Ako dobijem zahtjev koji je potpisao dovoljan broj vijećnika, stavit ću ga na dnevni red u roku od 30 dana - kaže o zahtjevu za svoju smjenu Radojčić po kojoj novi izbori u Puli nisu cilj. - Intencija je da me se smijeni kako bi se nastavila dosadašnja politika prostornog planiranja. Smatram da treba stati na kraj pogodovanju privatnom investitoru, zato sam pokrenula pitanje uređenja Lungomarea. Sve se vrti oko toga - tvrdi Radojčić, napominjući da želi osigurati pošteno provođenje referenduma, javio je Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa