Ova žena krenula je u rat s bespravnim graditeljima u Istri

0
Silvia Buttignoni i Marko Paliaga (foto: rovinj-rovigno.hr)
Silvia Buttignoni i Marko Paliaga (foto: rovinj-rovigno.hr)

Devastacija prostora bespravnom gradnjom u Istri ne jenjava. Više nije pitanje o kojim se vlasnicima zemljišta i ilegalnih građevina na tim zemljištima radi. Svi koji žele zaobići zakon, nemilice grade gdje god stignu i što god stignu. Pa čak i u zaštićenim područjima. A njima u Istri upravlja županijska ustanova Natura Histrica koja je odlučila žestoko se usprotiviti takvoj praksi. Zato su od ove godine, kada su shvatili da građevinska inspekcija, niti ona zaštite prirode, zapravo neće ništa značajnije promijeniti, odlučili dizati kaznene prijave protiv svih onih koji ilegalno grade na zaštićenim područjima, piše Jutarnji list.

Od početka godine Natura Histrica provela je sto trinaest nadzora te na temelju njih naložila osam obustava pokrenutih radova, podnijela deset kaznenih prijava, pripremila još desetak kaznenih prijava koje šalje ovaj tjedan, podnijela dva optužna prijedloga, izdala pet naloga za uspostavu prijašnjeg stanja i poslala nadležnim tijelima i inspekcijama obavijesti o utvrđenom postupku nadzora.

Kako nam kaže ravnateljica te ustanove, Silvia Buttignoni, nisu imali drugog izbora jer prekršajni nalozi nisu urodili plodom, čak su im se bespravni graditelji smijali u lice, inspekcije nema na vidiku, a devastacija prostora uzima maha. Ni sami nisu svjesni kako će sve to završiti, ali više neće popuštati. Najgora je situacija na Rovinjštini, na svim njihovim zaštićenim područjima, posebno na Paludu, močvarnom području između Bala i Rovinja gdje obitavaju razne vrste ptica. Svojevrsni su ornitološki rezervat, piše Jutarnji.

 

- Vidjeli smo da inspekcija ne radi svoj posao i počeli smo sve kazneno prijavljivati. Kazna je zatvor od šest mjeseci do pet godina za djela u zaštićenim područjima. Kod nas govorimo o bespravnoj gradnji, dizanju betonskih zidova od dva, tri metra, podizanju drvenih kućica, proširivanju postojećih nekretnina, ograđivanju, uređivanju bespravnih kampova. I to ne rade Slovenci, ili netko drugi. To radi lokalno stanovništvo. Gradonačelniku Rovinja je stalo do toga da se to riješi pa skupa rješavamo pitanje bespravne gradnje. Ali to znači da ću se suditi idućih 10 godina, piše Jutarnji.

Kaže kako ona radi svoj posao, ali ga država ne radi. - Mi smo cijelo vrijeme prijavljivali inspekciji, ali kada smo vidjeli da to ne funkcionira, krenuli smo s kaznenim prijavama. A sada će se suci naći s brdo prijava, a u tim situacijama nemaju iskustva. Pitanje je kako će se time hendlati. Kada smo bespravne graditelje prekršajno prijavili, kazne su bile pet tisuća kuna. Smijali su se na to u lice, ali se nisu smijali na kaznene prijave, ističe Buttignoni. S time će nastaviti. To će ih, kaže, koštati, ali da nema drugog rješenja. Jer kako tvrdi, cijeli sustav ne funkcionira. I to od samog ministra gospodarstva i održivog razvoja pod koje spada zaštita prirode i okoliša, pa sve do čuvara prirode i nadležnih inspekcija, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa