Fažana

Ponovo burno na Vijeću: redari, uvrede i napuštanje sjednice

0
Radomir Korać i Lidija Udovički
Radomir Korać i Lidija Udovički

Ništa novo na sjednici Općinskog vijeća Općine Fažana reklo bi se nakon sjednice 30. lipnja jer bilo je to još jedno vijećanje koje su obilježili nepomirljivi sukobi oporbene nezavisne vijećnice Lidije Udovički i načelnika Radomira Koraća uz manje – više uzaludna nastojanja predsjednika Vijeća Timoteja Pejina (HSU) da tijek sjednice usmjeri željenim tokom.  

Na sjednici su bili prisutni zaštitari, a oporbeni Ivan Geršić (IDS) napustio je sjednicu već kod druge točke dnevnog reda, vijećničkih pitanja, revoltiran ponašanjem načelnika. Naime, Korać je Udovički poručio: “Lupetaj i dalje!", a nešto kasnije i „Nastupate kao elementarna nepogoda!“, što je kasnije i ponovio.  

Dnevni red je sadržavao dvadeset i jednu točku, s tim da za „Razno“ na kraju više nitko nije imao snage nakon gotovo četiri i pol sata natezanja .

Evo što je vijeće izglasalo: izmjene i dopune statuta te izmjene i dopune pravilnika Dječjeg vrtića Sunce Fažana, razrješenja i imenovanje predsjednika vijeća za koncesijska odobrenja, zaključke o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i Programa održavanja infrastrukture u 2021. godini, godišnji izvještaj o izvršenju proračuna u 2021. godini i raspodjeli financijskog rezultata poslovanja Općine u 2021. godine, nove koeficijente za obračun plaća službenicima i namještenicima Općine te Odluku o plaći načelnika, zatim izmjene UPU Valbandon, odluke o izradi UPU Manerini i Vatrogasnog doma Fažana te VII Izmjena i dopuna PPU Općine, strategiju upravljanja općinskom imovinom do 2028. godine, kodeks ponašanja vijećnika u sprječavanju sukoba interesa, Odluku o komunalnom redu i odluku o prodaji nekretnina. Načelnik je Prijedlog Odluke o davanju reciklažnog dvorišta na upravljanje povukao za neku drugu sjednicu jer su oporbeni Udovički, Marino Gazić (HDZ) i Raul Marsetić (IDS) smatrali da ga treba nadopuniti ugovorom za koji od vijećnika traži odobrenje.

Već na početku sjednice Udovički, Gazić i Geršić tražili su skidanje s Dnevnog reda zaključaka o izvršenju programa komunalne infrastrukture i proračun tvrdeći da je Općina ignorirala sve njihove zahtjeve za uvid u plaćene fakture i specifikaciju utrošenih proračunskih sredstava te zahtjeve za njihovim objava na općinskim mrežnim stranicama. Predsjednik Pejin odbio je to jer prijedlog nisu dostavili u Poslovnikom propisanom roku, a usmeno su to predložili nakon što je Dnevni red već bio izglasan – naravno, uz njihov glas protiv.

Nadalje, ovo troje oporbenih vijećnika tražilo je skidanje s Dnevnog reda odluke o izradi izmjena i dopuna općinskog PPU jer smatraju da je prethodno trebalo provesti savjetovanje s javnošću, u odluku uvrstiti sažetu ocjenu stanja u obuhvatu PPU te navesti razlog donošenja, ciljeve, programskih polazišta i način pribavljanja stručnih rješenja.

Udovički je najavila slanje odluke na Visoki upravni sud jer smatra da ostavlja puno prostora za manipulacije i pogodovanje. Isto tako je zbog izostanka javnog savjetovanja tražila skidanje odluka o izradi UPU-a Manerini i Vatrogasnog doma. Načelnik i predsjednik Vijeća tvrde da su se tek sada, nakon donošenja odluka o PPU i UPU-ima, stekli uvjeti za javne rasprave.    

Kod točke utvrđivanja koeficijenta Udovički je tražila objavu načelnikove odluke o visini osnovice za utvrđivanje plaće „kako bi se mogla utvrditi pravilnost u vidu izračuna predmetnih koeficijenata“. Također, zamjerila je načelniku početnu cijenu građevinskog zemljišta uz more namijenjenog izgradnji hotela jer je smatra neprimjereno niskom i u kontradikciji sa Strategijom razvoja koja je usmjerena na očuvanje prirode i općinske imovine te održivi razvoj.

Načelnik, uz napomenu da na provedenoj javnoj raspravi o Strategiji nije stigla ni jedna primjedba, objašnjava da će širenjem turističkih kapaciteta namaći sredstva za općinske projekte tj. jedna će vrijednost biti preusmjerena u drugu, a to je poboljšanje životnih uvjeta građana. Vijećnica Lidija Udovički ipak je uspjela odnijeti jednu pobjedu: Kodeks ponašanja vijećnika upotpunjen je odredbom o sprječavanju diskriminacije i to jednoglasno. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa