Održan prvi Festival vina i poezije u Vinariji Radanović

0

U Vinariji Radanović smještenoj u Zovićima kod Trviža 24. lipnja održan je Prvi festival vina i poezije koji je okupio dijalektalne pjesnike iz Istre i s otoka Krka.

„Nalazimo se na preko 400 metara nadmorske visine, na crvenoj zemlji smo, u centralnoj Istri. Vrlo smo mlada vinarija, od prošle godine smo na sceni. Već ove godine smo bolji nego lani i nadam se da ćemo svake godine biti sve bolji i bolji“, predstavio je domaćin Luka Radanović svoju vinariju.

Dodajmo da se druženje odvijalo ispod dva višestoljetna hrasta koji su postali logo njihovih buteljki.

Radanović je zahvalio svojoj ekipi bez koje realizacija njegove ideje ne bi bila moguća, a to su mladi pazinski kroatisti Tijana Lakoseljac, Ivan Miškulin i Roberta Špoljarić, koji su vodili program, a ujedno su, kada ime se pridružio pazinski novinar Davor Šišović, činili žiri koji je izabrao najbolja pjesnička ostvarenja.

 

Laureatkinja ove prve, kako je rečeno u uvodu, simbioze sreće jer „vino je poezija u boci“ postala je Roberta Ivančić iz Kašćerge s pjesmom „Stare brajde.“  Nagrada za drugo mjesto pripala je Margiti Ladavac iz Rogovića, koja je izostala s priredbe, za pjesmu “Nono“, a treće mjesto Josipu Vretenaru iz Nove vasi u općini Kršan za pjesmu „Zadnji težok“. Dodatno je Marinu Turčiću iz Čižići na otoku Krku dodijeljena nagrada za najbolju izvedbu.

Na natječaj je pristiglo četrdesetak radova, a žiri je odabrao po jedan rad od dvadeset i četiri autora, od koji je na druženje došlo četrnaest: Pored nagrađenih, poeziju su recitirali Samanta Grizila Lepinjica, Diana Erman, Branko Vlačić, Nadija Disiot, Nevia Kožljan, Dragan Gortan, Robi Selan, Branko Banko, Elis Konović i Antonela Grizila, a kao petnaesta, izvan konkurencije, nastupila  je Gracijela Putina. Na natječaju su sudjeloval' još i Nino Bjelac, Sanja Depikolozvane, Nerina Hrvatin, Sanda Vozila, Katia Višković, Neda Milenkovski, Marija Trinajstić, Ornela Gergorić i Ratko Bjelčić.

Od sudionika natječaja tražilo se da napišu pjesmu vinu, vinarstvu, crvenoj zemlji, radosnim starim vinarima ili o opuštajućem ispijanju vina na kraju radnog dana. Kako je među ostalim predsjednik žirija Davor Šišović rekao, dobili smo „Pejzažne slike vinograda oblikovanih stoljetnim ljudskim umijećima, slike radova u vinogradu i u podrumu, kojima se oživljavaju sjećanja na drage ljude koji je djetinji um upamtio u prizorima poslova oko loza i bačava; vino pjesnicima biva i katalizator lijepih uspomena na drage ljude koji više nema, biva i neizostavnim dijelom uspomena na nekadašnju bolju svakodnevicu, ali i upozorenje o prolaznosti jer gdje više nema vina, nema ni života.“

I to uvijek u pozitivnom smislu, pa se „vino kristaliziralo kao medij dobrote". Poetsku atmosferu upotpunili su sjajni nastupi kantautorice Elis Lovrić, koja pjeva na rodnoj labinskoj cakavici. Usput rečeno, najviše je radova na natječaj pristiglo upravo s Labinštine. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa