Predavanjem počelo obilježavanje Dana antifašističke borbe u Medulinu

0
Na predavanju u MMC-u
Na predavanju u MMC-u

U organizaciji  Općine Medulin i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule – Podružnica Medulin održano je u 3MC-u u Medulinu zanimljivo predavanje prof. Igora Jovanovića „Počeci i razvoj antifašizma u Istri“. Za razliku od uobičajenih predavanja, prof. Jovanović obradio je razdoblje samog početka antifašističke borbe od 20-tih  godina prošlog stoljeća do Španjolskog građanskog rata.

Posebno se osvrnuo na ulogu mještana Općine Medulin u začecima antifašizma, te je osobito zanimljivo bilo prisjećanje na paljenje odvjetničkog ureda Ivana Zuccona i Narodnog doma u Puli. To je bio jedan od četiri značajna događaja koji su utjecali na razvoj antifašizma, uz: Vodnjansku bitku, prvomajske  krvave demonstracije kod Zlatnih vrata te dolazak  Mussolinija u Pulu sa sukobom fašista i socijalista.

Dr. Ivan Zuccon obnašao je dužnost predsjednika pulske Čitaonice pred Prvi svjetski rat, te je u ožujku 1919. interniran na šest mjeseci u Rim, ali je po povratku u Pulu nastavio sa svojom pravnom praksom i zatražio puštanje na slobodu više interniranih istaknutih Istrana (don Luke Kirca, dr. Šime Kurelića i dr.).

Nakon paljenja ureda, zbog vlastite sigurnosti, Ivan Zuccon je prisiljen napustiti Istru. Za jesen je planirano održavanje predavanja i za više razrede osnovne škole Dr. Mate Demarina. Obilježavanje Dana antifašističke borbe nastaviti će se sutra, polaganjem cvijeća i paljenjem  svijeća u spomen na žrtve fašizma na sljedećim lokacijama:

- Medulin           08.30 h            – Spomenik palim borcima,
- Pomer              09.00 h            – Spomenik palim borcima,
- Vinkuran         09.30 h            – Spomenik palim borcima,
- Banjole            10.00 h            – Spomenik palim borcima i
- Premantura    10.30 h            – Spomenik palim borcima
- Premantura    10.45 h            -  groblje, Grobnica palih boraca.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA