Ima jedna istarska delicija koju u obitelji Buršić ne vole!
- Za razliku od pršuta, špaleta je puno manja i ona bude skroz suha već u lipnju. No, po tradiciji, ona se konzumira kada je polusuha, i to za Uskrs. Posebno ona pripremljena giravolta. Taj naziv znači da se samo jednom okrene u tavi. Minuta na jednu stranu, minuta na drugu i već je gotova. Dakle, nareže se na fete i stavi u tavu sa zagrijanim maslinovim uljem. Na samom kraju polije se s malo vina. I to je to. Jednostavnije ne može. Tako se špaleta uvijek pripremala u Vodnjanu koji je poznat od davnine po svojim maslinovim uljima. A ovo je odličan spoj tih dviju namirnica - objašnjava za Jutarnji Mikela Buršić Lisjak iz obiteljske pršutarne Buršić u Vodnjanu.
A baš joj je pršutarna Buršić u Vodnjanu dala posebno značenje jer ju je stavila u prvi plan prije desetak godina. Tada se vrijedna gazdarica Darinka Buršić sjetila da bi, osim u svojoj degustacijskoj sali, mogli špaletu ponuditi na nešto većoj manifestaciji, i to za Uskrsni ponedjeljak na svojem velikom obiteljskom imanju okruženom maslinama, vrtom i domaćim životinjama, piše Jutarnji.
- Bilo vam je to sasvim spontano jer je i mama takva. Ona se sjetila da bi takvo nešto ponudila praktički mjesec dana prije tog Uskrsnog ponedjeljka. Nismo se tada sjetili da je i u Gračišću velika smotra vina kamo ide cijela Istra - jer nitko od nas nije ljubitelj vina. No, svejedno smo je pokrenuli na taj datum i pokazala se kao pun pogodak. Ljudi su bili željni još jedne gastronomske manifestacije na taj slobodni dan nakon Uskrsa. Jako nam je u toj priči pomogla i naša turistička zajednica koja je uspjela u samo mjesec dana sve marketinški odraditi. I od tada stotine i stotine ljudi dolaze na našu stanciju taj dan. Ljudi se doslovce nisu imali gdje parkirati - priča nam Mikela koja je zajedno sa suprugom Robertom Lisjakom, bivšim nogometašem, preuzela obiteljski biznis od oca Milana i majke Darinke, javlja Jutarnji.