U Puli vodeća gospodarska konferencija Inovativna Hrvatska

0
Inovativna Hrvatska održat će se 19. i 20. travnja ove godine u Domu hrvatskih branitelja u Puli
Inovativna Hrvatska održat će se 19. i 20. travnja ove godine u Domu hrvatskih branitelja u Puli

Vodeća gospodarska konferencija u Hrvatskoj Inovativna Hrvatska održat će se 19. i 20. travnja ove godine u Domu hrvatskih branitelja u Puli u sklopu 6. Dana kreativnosti i inovativnosti. Središnji događaj bit će svečana dodjela renomiranih Nagrada za kreativnost i inovativnost te osnivačka skupština Klastera kreativne industrije.

Strategija razvoja Europe 2020 usmjerena je jedinom realnom putu razvoja, onom koji podrazumijeva pametan, održiv i uključiv rast. Gdje je tu Hrvatska? Može li Hrvatska i kako povući sredstva iz EU fondova? Kako je jedna Estonija povukla 100% sredstava iz fondova i podigla se iz krize? Što to znači za nacionalne, lokalne i regionalne vlasti, civilno društvo i gospodarstvenike? Što su to pametni i kreativni gradovi i kako to postati? Mogu li i kako kreativne i kulturne industrije potaknuti konkurentnost hrvatskog gospodarstva? Odgovore na ova i slična pitanja dat će eminentni hrvatski i inozemni stručnjaci na konferenciji „Inovativna Hrvatska“.

Prvi dan konferencije posvećen je temi „Kreativnost i inovacije kao generatori konkurentnosti i razvoja“. Tokom dana bit će održano nekoliko predavanja i panela na kojima će se govoriti i raspravljati o kreativnim modelima razvoja hrvatskog turizma, potencijalima kreativne industrije, ulozi inovacija i novih tehnologija u kreiranju novih razvojnih modela te ulozi žena poduzetnica u razvoju konkurentnosti.

„Pametni i kreativni gradovi“ tema su drugog dana konferencije. Inozemni predavači predstavit će konkretne primjere kreativnih i pametnih europskih i svjetskih gradova te njihovu putu i načinu kako su to postali. Gradovi kao baze i pokretači kulturne i kreativne industrije, sinergijom do izvrsnosti – održivi razvoj za 21. stoljeće te nove strategije u razvoju kreativne i kulturne industrije kao nositelja razvoja gradova i gospodarstva, teme su o kojima će kroz nekoliko panela raspravljati stručnjaci iz svih sektora društva, javne uprave, gospodarstva, civilnog društva, strukovnih organizacija.

U sklopu konferencije Inovativna Hrvatska Ministarstvo gospodarstva održat će osnivačku skupštinu Klastera za kreativnu industriju.

Konferenciju Inovativna Hrvatska organizira Mreža za razvoj i kreativnost u sklopu 6. Dana kreativnosti i inovativnosti kako bi informirala i umrežila pojedince i organizacije te ih potaknuti i na nova rješenja i inovacije ključne za razvoj gospodarstva i društva.

Središnji dio ovogodišnjih Dana kreativnosti i inovativnosti bit će svečana dodjela renomiranih Nagrada za kreativnost i inovativnost u devet gospodarskih i društvenih kategorija. Za ovogodišnju Nagradu za kreativnost i inovativnost nominirani su Kreativni i inovativni proizvodni program ili proizvod: Galeb – Adriatic sport ultra termo rublje, Ledo – Ledonardo, Priroda liječi – Nikel inovativna prirodna kozmetika; Kreativni i inovativni menadžer/ica: Đuro Horvat – Tehnik , Tomislav Debeljak – DIV , Mate Rimac – Rimac automobili; Kreativni i inovativni razvojni program jedinica samouprave – gradovi: Grad Rijeka – Moja Rijeka, Grad Čakovec – Generation next at work, Grad Pazin – Dodjela EE paketa niskoenergetskih žarulja; Kreativni i inovativni turistički projekt ili proizvod: Saneli obrt – Miomirisni otočki vrtovi, PR Event Sport – Arena Ice Fever Pula MMXII, Idi za srcem – SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ; Kreativni i inovativni projekt ili program u kulturi i umjetnosti: Kazalište Moruzgva – Afirmacija žena kroz teatar, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika – artOmat, Crocon – Glulo i Smrlo – autohtoni dječji brend; Kreativni i inovativni projekt ili program kreativne industrije: Podravka – Coolerice, Suzane Bernat – Nosi se slika, Keira – Keira kantica; Kreativni i inovativni projekt održivog razvoja: KD Črnika /Promix – Eko bin i zaštita plaža od onečišćenja sitnim otpadom, Ekoplanet d.o.o. – Zbrinjavanje medicinskog otpada, Grad Koprivnica – Novo lice Koprivnice; Kreativni i inovativni edukacijski program: Udruga Svetkovina i Žanina Bilić – Klavirčica,  Aquis d.o.o. – Znanstveni piknik, Styria Hrvatska – Styria Scool; Kreativni i inovativni projekt društvene odgovornosti: Udruga druga pomoć – Dobri buvljak, Udruga Merlin – Rimski osmjesi, 24 sata – Mršavimo zajedno.

Nagrada će biti dodijeljena i najboljem projektu pristiglom na natječaj Pametno rješenja za pametnu Pulu koji je Mreža za razvoj i kreativnost organizirala s Gradom Pulom. Nominirani projekti su Convergent media group d.o.o. s projektom Pula na dlanu, Sveučilište Jurja Dobrile, Odjel za ekonomiju i turizam Dr. Mijo Mirković“ s projektom Osjeti Pulu te Kazimir Berljevac s projektom S.E.E.P grada Pule. Više informacija o Danima kreativnosti i inovativnosti na www.dki.mrak.com.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa