Odbor za Ustav: Furio Radin gubi pravo na redovito financiranje i mora platiti 81 tisuću kuna

0
SDP-ovci su glasali za odluku u kojom gube mnogo novca
SDP-ovci su glasali za odluku u kojom gube mnogo novca

Odbor za Ustav donio je odluku o gubitku prava na redovito financiranje za drugo tromjesečje ove godine za SDP te zastupnike nacionalnih manjina Vladimira Bileka i Furija Radina zato što financijske izvještaje za 2012. nisu na svojim web-stranicama objavili u zakonskom roku. SDP će to kršenje zakona stajati 5,1 milijun kuna, a svakog od dvojice zastupnika po 81.431,28 kuna, piše Večernji list.

Iako su svi SDP-ovci glasovali za odluku kojom gube mnogo novca, u raspravama su naglašavali kako je situacija apsurdna, a padali su i prijedlozi da zakon treba mijenjati, iako je promijenjen početkom ove godine.

"Impresioniran sam ovime 'milosti ne tražim niti bih vam je dao'", rekao je vanjski član odbora i ustavni stručnjak Branko Smerdel SDP-ovcima nakon uvodnog izlaganja predsjednika odbora Peđe Grbina (SDP), ali je dodao da je članak zakona po kojem se SDP kažnjava protuustavan.

Njegovu protuustavnost Smerdel nalazi u činjenici da odbor sastavljen od predstavnika političkih stranaka odlučuje o kazni za političke stranke te naglašava kako se time krši pravno načelo da nitko ne može biti sudac u vlastitoj stvari. Smatra kako bi u ovakvim slučajevima o kaznama trebalo odlučivati Državno izborno povjerenstvo jer u njemu sjede suci koji nisu članovi političkih stranaka.

Osim HDZ-ovaca, koji nisu nazočili sjednici odbora, jedini koji nije glasovao za odluku o kažnjavanju bio je SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac, koji ju je nazvao nerazboritim i neproporcionalnim sankcioniranjem. Prema njegovu tumačenju, jasno je da nije bilo namjere za kršenje zakona, počinitelj je dao do znanja da mu je žao i ispričao se pa smatra da bi to moglo biti dovoljno da se razmotri je li sankcija uopće potrebna.

"No, netko bi nas mogao optužiti da želimo pogodovati SDP-u, pa ću ostati suzdržan kod glasovanja zbog nerazboritosti i apsurdnosti odluke", rekao je Pupovac.

Grbin: Zastara za prošlogodišnje slučajeve nije nastupila, razmotrite i njih

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović naglasila je da ova odluka pokazuje kako se ove vlasti ne treba bojati, a spomenula je i kako bi bilo dobro kad bi i druge državne institucije radile tako revno kao i Ured državne revizije.

Reviziju je spomenuo i Grbin rekavši da ona lani nije kaznila one koji su kasnili s objavom izvještaja.

"Zastara za to još nije nastupila pa ih pozivam da razmotre i te slučajeve", rekao je Grbin.

Vanjski član odbora iz udruge GONG Dragan Zelić upozorio je zastupnike da brzo zaboravljaju zašto je donesen tako oštar zakon te ih je podsjetio da se trenutačno HDZ-u sudi zbog financiranja iz crnih fondova. Smatra kako je dobro da su postavljeni visoki standardi, a za činjenicu da se radi o nesrazmjernim sankcijama kaže kako takvih primjera ima i u slučaju običnih građana. Naveo je i slučaj zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je u svom izvještaju za predsjedničku kampanju 2009./10. naveo kako je potrošio šest milijuna kuna više nego je prikupio i da nitko nije reagirao na tu činjenicu.

Laburist Dragutin Lesar smatra da je, ako je zakon protuustavan, za to kriv Sabor i da se prečesto događa da se donose protuustavni zakoni.

"Kad govorimo o nerazboritosti zakona, imamo zakon da nezaposlena osoba mora ići raditi k poslodavcu koji šest mjeseci nije isplatio plaću jer će inače biti izbrisan s burze", naveo je Lesar još jedan primjer nerazboritog zakona.

Ovom odlukom slučaj ne mora nužno biti završen jer je predsjednik SDP-a Zoran Milanović prethodno najavio da će stranka povesti upravni spor kako bi osporila drakonske odredbe zakona, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa