Računalni virus ponovno hara Istrom: Napadnuti Pula, Poreč i Umag

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U razdoblju od 3. do 8. travnja je na području PU istarske zabilježeno četiri slučajeva blokade računala zbog pojave računalnog virusa. Dva slučaja zabilježena su u Puli, te jedan u Poreču i Umagu.

U svim slučajevima su osobe dok su pregledavale internetske stranice na osobno računalo primile obavijest MUP-a da krše autorska prava s upozorenjem da su dužne uplatiti iznos od 500 kuna novčane kazne. Nakon izvršene uplate, MUP bi uklonio blokadu. Osobe nisu izvršile uplatu, već su događaje prijavili policiji, izvijestila je istarska policija.

Umjesto plaćanja, obratite se policiji

S obzirom na navedeno, Policijska uprava istarska upozorava građane o pojavi računalnog virusa s lažnim upozorenjima MUP-a. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta i kršenja autorskih prava, već se radi o trojan virusu tzv. GVU „Trojan“ koji radi „otmicu“ računala. GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), registry i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata. Ujedno napominjemo da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a.

Umjesto plaćanja, Policijska uprava istarska poziva građane da se s punim povjerenjem obrate policiji na broj 192 i prijave događaj kako bi policijski službenici poduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa