Valter Flego u Pićnu najavio početak predizborne turneje Za Istru koja radi

0
Kandidat za župana Valter Flego s Ivanom Frankovićem, načelnikom Općine Pićan
Kandidat za župana Valter Flego s Ivanom Frankovićem, načelnikom Općine Pićan

Kandidat za istarskog župana Valter Flego posjetio je 8. travnja Općinu Pićan. U sklopu boravka u najsjevernijoj općini Labinštine, Flego je posjetio tvornicu za proizvodnju stolica „Istra Apparatus“ u Potpićnu i time najavio početak predizborne turneje „Za Istru koja radi!“

„Nakon što sam predstavio program „Platforma 7 x 7: za Istru koja radi!“ po svim istarskim gradovima i susreo se s više o 4.000 građana, nastavljamo dalje, obilaziti istarske poduzetnike, kazao je kandidat za istarskog župana i dodao:

„U naredna tri tjedna obići ćemo niz istarskih poduzetnika kako bi im u izravnom kontaktu predstavili što ćemo za njih učiniti, a još više od toga kako bi od njih čuli što mogu župan i Županija učiniti za njih. Cilj mi je obići predstavnike svih ključnih gospodarskih grana Istre, te naredna tri tjedna provesti u razgovorima s poduzetnicima i obrtnicima i predstavnicima općina čuti s kojima problemima se susreću“, dodao je Flego istaknuvši kako se jedino zajedništvom, razgovorom i „puhanjem u isti rog“ mogu napraviti pomaci u razvoju gospodarstva i podizanju standarda.

„Upravo takva koordinacija je izuzetno važna kad ulazimo u EU i moramo biti složni i uigrani“, dodao je Flego napomenuvši kako nam je potrebna koordinacija i zajedništvo javnog i privatnog sektora, ali i koordinacija svih gradova, općina i županije.

Flego je naglasio da Županiju vidi kao tijelo koje će u suradnji s privatnim sektorom, u suradnji s gradovima i općinama inicirati projekte, imati jasan plan realizacije i argumentirano kucati na prava vrata.

Valter Flego u tvornici Istra Apparatus
Valter Flego u tvornici Istra Apparatus

Rravnomjerni razvoj svih krajeva Istre

Gospodarski rast i ravnomjerni razvoj svih krajeva Istre, otvaranje novih radnih mjesta i veći životni standard apsolutni su prioriteti. „Naš je prvenstveni zadatak pobijediti nezaposlenost otvaranjem novih radnih mjesta uz očuvanje postojećih“, kazao je Flego te dodao da „najjači instrument u borbi protiv nezaposlenosti su investicije realnog sektora, ali obzirom na tešku ekonomsku krizu, javni sektor jednostavno mora iznaći načina za dati dodatni stimulans za rast, razvoj i zapošljavanje.

„Činjenica je da je u zadnjih par godina broj poduzetnika u opadanju. Svi težimo novim investicijama, ali ja ću si postavili kao prioritet da prvo pomognemo našim domaćim snagama i naše obrtnike i poduzetnike postavimo na noge“, rekao je Flego.

Kandidat za istarskog župana smatra da je Istra oduvijek bila županija obrtnika i poduzetnika. „Uz dosadašnje potpore davat će se nove potpore za zapošljavanje, kao što su: potpore za otvaranje novih obrta ili poduzeća u kojima se zaposli najmanje jedna osoba, potpore za doprinose za plaće poslodavcima koji zaposle nezaposlenu osobu, potpore za uvođenje standarda kvalitete, potpore za polaganje majstorskih ispita i prekvalifikacije, sufinanciranje troškova za prilagodbu poslovanja normama Europske unije, stipendije učenicima za deficitarna zanimanja i druge“, istaknuo je.

„Ovo su izbori povjerenja i izuzetno je važno da građani sami odluče kome će dati  svoje povjerenje, kome oni vjeruju da može ubrzati razvoj Istre i dati novi vjetar u leđa istarskom gospodarstvu. Siguran sam da ćemo upravo jednom takvom suradnjom naći najbolje modele i da ću ja kao župan znati dati taj novi impuls razvoja Istre“, zaključio je Flego.

Istra apparatus zapošljava 48 radnika

„Prije tri godine smo pokrenuli proizvodnju stolica, a u dvije i pol godine zaposlili smo 48 djelatnika. Dnevno radimo 3.500 stolica, što je na godišnjem nivou oko milijun komada. Od vrlo skromnog pokretanja proizvodnje došli smo do plana izvršenja od  4,5 milijuna eura. Firma smo koja nije zadužena, dobro radimo, redovno isplaćujemo plaće, plaćamo uredno sve obaveze, te vjerujem da uz pomoć Županije i države  možemo zaposliti još barem dvadesetak djelatnika, za što mi sami trenutno ne možemo izdvojiti sredstva, jer krediti su preskupi za ulaganje u radna mjesta s kamatom od 8,9 ili 10 posto. Očekujemo da će Županija dati potporu firmama kao što je naša, a Valteru Flegu dajemo punu potporu u kandidaturi za župana“, rekao Silvan Juran, direktor tvornice stolica Istra Apparatus.

Flego je razgledao radove na popločavanju starogradske jezgre Pićna
Flego je razgledao radove na popločavanju starogradske jezgre Pićna

Općina Pićan ima projekte za budućnost

Valter Flego je u društvu načelnika Općine Pićan, Ivana Frankovića razgledao  radove na popločavanju starogradske jezgre Pićna. „Oduševljen sam idejom i energijom i smatram da Općina Pićan definitivno zna kamo ide i da ima projekte za budućnost. Mislim time i na Centar za nematerijalnu baštinu i na projekt izgradnje novog vrtića. Mislim da će ljudi u općini Pićan u meni imati dobiti partnera koji će zajedno s njima uspjeti realizirati upravo te projekte kroz četverogodišnje mandate“, rekao Flego

„Planovi su na dosta veliki i smatram da ćemo zajedno sa Istarskom županijom i ministarstvima i svim ljudima dobre volje koji su voljni pomoći nastaviti s projektima u naredne četiri godine. Riječ je o mrtvačnici, proširenju groblja, izgradnji dječjeg vrtića, mini hotela, te završiti krug vodoopskrbe na području Pićanštine“, rekao je Ivan Franković, koji je s kandidatom za župana posjetio i dječji vrtić Mali medvjed. Tom prigodom su mališani kandidatu za istarskog župana darovali sliku. (Tekst i foto: Divna Knežević)      

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa