Posljedice poništenja presude: Istarska crkva pred bankrotom, milijune od prodaje uzet će benediktinci!

0
Crkveno je zemljište na Dajli prodano za gradnju golf-igrališta
Crkveno je zemljište na Dajli prodano za gradnju golf-igrališta

Nemojte se iznenaditi ako ova presuda Porečko-pulsku biskupiju odvede u bankrot. Tamošnje crkvene vlasti uzele su milijunske iznose od prodaje zemlje, a sada ispada da će i zemlju, i nekretnine, i novac morati vratiti talijanskim benediktincima, baš kao što je još prije gotovo dvije godine najavio (u međuvremenu smijenjeni) biskup Ivan Milovan - upozorio je izvor blizak vodstvu Hrvatske biskupske konferencije s kojim smo danas razgovarali o presudi kojom je Visoki upravni sud poništio rješenje nekadašnjeg HDZ-ova ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i zemljište u Dajli vratio Katoličkoj crkvi, piše Jutarnji list.

Koincidencija i HKB

Zanimljivo, presuda je puštena u medije samo dva dana prije početka zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije, koje se održava od utorka do četvrtka. Iako na dnevnom redu nije bila situacija u Porečko-pulskoj biskupiji, nerealno je očekivati da se biskupi neće dotaknuti te teme.

Isto tako, u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj smatraju da je, barem posredno, sadašnja Vlada utjecala na sudsko stajalište. Pritom se pozivaju na izjavu premijera Zorana Milanovića nakon prošlogodišnjeg posjeta Vatikanu i susreta s Benediktom XVI. Nakon susreta s papom Benediktom XVI. u listopadu 2012., Milanović je pokazao da, de facto, podržava vatikansku stranu.

Milanovićev stav

“Vatikanu je to važan predmet i mi radimo na tome da nađemo korektno rješenje”, rekao je predsjednik hrvatske Vlade i dodao da se ne može nešto nekome dati odlukom hrvatskih vlasti i onda nakon 15 ili više godina to poništiti. U aferi Dajla papa Benedikt XVI. stao je na stranu benediktinaca iz Praglie i smijenio biskupa Milovana, a pokrenuta je i tužba protiv Hrvatske. Na tragu Milanovićeva razmišljanja je i zadnja presuda. Ali sa stajališta velikog dijela hrvatskih biskupa, Visoki upravni sud ovdašnju je Crkvu doveo u težak položaj jer Dajlu moraju vratiti prvotnim vlasnicima, a to su talijanski benediktinci .

Ogorčeni Vatikan

Na stranu ovdašnje Crkve stao je bivši HDZ-ov ministar pravosuđa Bošnjaković koji je 9. kolovoza 2011. donio rješenje kojim je proglasio ništavnima sve odluke istarskog Županijskog ureda za povrat imovine donesene u razdoblju od 1997. do 2002., a kojima je samostan Dajla u Istri s vrijednim zemljištem koje mu pripada vraćen Katoličkoj crkvi, točnije Župi sv. Ivana Krstitelja u sastavu Porečko-pulske biskupije. Ministar Bošnjaković zauzeo je stajalište da vrijedno imanje Dajla uopće nije smjelo biti vraćeno Župi sv. Ivana Krstitelja jer joj nikada nije ni pripadalo.

U Vatikanu su bili ogorčeni tim postupkom i uskoro je Državno tajništvo Svete Stolice u ime istarske Župe sv. Ivana Krstitelja tužilo hrvatsku državu Upravnom sudu RH, a godinu i pol poslije Visoki upravni sud je presudio: Bošnjakovićevo rješenje se poništava i Dajla se vraća Katoličkoj crkvi.

Za biskupa Ivana Milovana Dajla je bila prilika za odličnu zaradu. Crkveno je zemljište na Dajli prodano za gradnju golf-igrališta. Ukupna investicija iznosi 115 milijuna eura. Time je Milovan izazvao Svetu Stolicu koja je Dajlu vratila benediktincima iz Praglie. Pod pritiskom iz Vatikana, u ljeto 2011. potpisan je Sporazum o vraćanju imovine benediktincima. Prema tom bi sporazumu Biskupija mora platiti i 4 milijuna eura odštete te sudske troškove koji premašuju 3 mil. kn, kao i porez na prijenos nekretnina drugom pravnom subjektu. Velik dio svećenstva, ali i pojedini hrvatski biskupi, kao glavnog krivca za tako koncipiran sporazum označili su kardinala Josipa Bozanića koji je bio član Komisije koja je pripremala Sporazum, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa