Ipak će biti golfa na Dajli, država ulagaču mora vratiti zemlju

0
Otklonjena je prepreka za nastavak projekta "Biska Golf Istra" u Dajli
Otklonjena je prepreka za nastavak projekta "Biska Golf Istra" u Dajli

Hrvatsko pravosuđe počelo je raspetljavati zamršeno klupko slučaja Dajla. Visoki upravni sud poništio je rješenje HDZ-ova ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da se zemljište u Dajli vraća državi, ali zasad samo u slučaju terena za golf i u korist tvrtke "Golf Istra Magica d.o.o.", čiji je vlasnik tvrtka Makro5 iz Buja, koja je crkveno zemljište na Dajli kupila za gradnju golf-igrališta, tzv. projekt Fratarska šuma, piše Večernji list.

Otklonjene sve prepreke

Javnost je o tome obavijestila upravo "Golf Istra Magica d.o.o." koja je primila pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda i kaže da je za njih “time riješen slučaj Dajla i otklonjena prepreka za nastavak projekta "Biska Golf Istra".

"Ukupna investicija iznosi 115 milijuna eura, u prvoj fazi gradnje oko 60 milijuna eura. Gradnja objekata i igrališta zaposlit će oko 700 ljudi. Po završetku svih radova resort će generirati oko 200 novih radnih mjesta različitih struka i profila", poručuju iz Golf Istre Magice dodajući da je "pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda RH od 21. ožujka 2013. godine poništeno rješenje bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića iz kolovoza 2011., a time i sve pravne radnje državnih tijela koje su uslijedile temeljem tog rješenja".

"Konačno je pravorijekom potvrđeno stajalište vlasnika nekretnina, kojima se provedbom navedenog rješenja de facto bez naknade oduzelo vlasništvo nad njihovim nekretninama, da je takvo postupanje protivno zakonima i Ustavu RH. Presuda potvrđuje i utemeljenost stajališta pomoćnika ministra pravosuđa dr. sc. Vanje Bilića, iznesenog u listopadu 2012. na sastanku s predstavnicima društva Golf Istra Magica d.o.o., da se spornim rješenjem bivšeg ministra Dražena Bošnjakovića nije smjelo zadirati u prava trećih osoba, uključivo i prava društva Golf Istra Magica d.o.o. koje je valjanim pravnim poslovima u dobroj vjeri i s povjerenjem u zemljišne knjige kupilo nekretnine koje su bile predmetom povrata župi Dajla, a koje su od 2006. stavljene u funkciju razvoja projekta 'Biska Golf Istra'", kaže direktor Golf Istra Magice Zvonko Anderluh tvrdeći da je tako otklonjena posljednja prepreka za realizaciju projekta "Biska Golf Istra".

U prvoj fazi predviđena je gradnja golf-igrališta sa 18 rupa te gradnja 80-ak objekta, uglavnom vila (golf house), kao i prateći objekti s pripadajućom infrastrukturom.

U prvoj fazi predviđena je gradnja golf-igrališta sa 18 rupa te gradnja 80-ak objekta
U prvoj fazi predviđena je gradnja golf-igrališta sa 18 rupa te gradnja 80-ak objekta
Ekološki pristup

"Brojni su poslovi i usluge vezani za gradnju resorta Biska Golf Istra. Cijeli projekt realizirat će se na 75 hektara terena koji je u cijelosti u vlasništvu investitora. U drugoj fazi predviđa se gradnja hotela i pratećih objekata. Cijeli se projekt razlikuje od ostalih sličnih projekta po svojoj inovativnosti u rješavanju energetskih potreba resorta. Jedinstvena tehnička rješenja koja su ugrađena u ovaj projekt zbog svog ekološkog pristupa u korištenju obnovljivih izvora energije mogla bi poslužiti kao primjer racionalnog gospodarenja energijom i brige za okoliš – kažu iz Golf Istra Magice.

No tužbe Upravnom sudu podnijele su i župa Dajla (zastupana preko vatikanskog Državnog tajništva) te Abazzia d.o.o., tvrtka koju su osnovali talijanski benediktinci, kao i biznismen Mate Vekić iz Italije i njemačka banka sa sjedištem u Frankfurtu – LHB Internationale Handelsbank AG.

U Crkvi nitko jučer nije htio komentirati ovu presudu, no upozoravaju da ona ne bi smjela prejudicirati ostale presude čiji je ishod, osobito one u sporu država – Crkva, i dalje neizvjestan, piše Večernji list.

Kronologija događaja vezanih uz benediktinski samostan u Dajli

Vlasnik posjeda, grof Grisoni, u oporuci iz 1841. benediktince poziva da u Dajli osnuju samostan. Općinski sud u Bujama 23. svibnja 1996. presudio je: "Utvrđuje se da je župa Dajla pravni sljednik samostana u Dajli".

RH 18. lipnja 2010. odbija zahtjev benediktinaca za povrat Dajle. Kardinalska komisija u izvještaju iz studenog dijeli Dajlu između Porečke biskupije i benediktinaca, no biskup Milovan ne želi ga potpisati pa Vatikan šalje zamjenskog potpisnika.

U kolovozu 2011. HBK staje na stranu Vatikana, a Ministarstvo pravosuđa objavljuje da vraća zemljište državi. 2. rujna 2011. DORH kao zastupnik župe Dajla tuži RH na Upravnom sudu.

Nakon posjeta Vatikanu 29. listopada 2012. premijer izjavljuje da je Dajla crkveni problem. 7. travnja 2013. tužitelj Golf Istra Magica objavljuje da je dobio presudu u slučaju Dajla.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa