Kult plave kamenice:

'Mondo iz Motovuna spada među najgore podvale istarske gastronomije'

0
Foto: Kult plave kamenice
Foto: Kult plave kamenice

Jedan je popularni gastro portal ovih dana, u dobroj vjeri, prenio tekst Glasa Istre o motovunskom restoranu Mondo. Mondo je postao lokalno i globalno poznat poslije teksta objavljenog prije više od deset godina u The New York Timesu i International Herald Tribuneu, pod naslovom u kojem se tvrdi da je Mondo možda najbolji mali restoran na svijetu, piše ugledni gastro Kult plave kamenice.

Tekst, međutim, nije potpisao bilo koji od Timesovih gastro kritičara, nego jedan od brojnih novinara opće prakse koji iz raznih dijelova svijeta izvještavaju o raznim temama, ali nisu specijalizirani za gastronomijiu. Čim smo pročitali tekst u New York Timesu, otišli smo u Konobu Mondo, veoma mali lokal na ulazu u Motovun.

Bilo smo zgroženi svime što smo doživjeli, o čemu smo odmah objavili veći članak u Jutanjem listu. Prvo, Mondo, restoran u Motovunu, glavnom gradu istarskih tartufa, uopće nije imao svježe tartufe  Na meniju su, doduše, bile ispisane cijene za svježe tartufe ali njih nije bilo u restoranu. Mondo je tog dana gostima servirao isključivo tartufe iz teglice, što je nedostojno bilo kakvog donekle ozbiljnijeg istarskog redtorana.

 

Drugo, naručili smo rižoto s crnim tartufima. Nismo dobili rižoto, nego poluhladne kocke neke davno kuhane riže, s listićima tartufa iz teglice. Nikad nigdje u Istri nismo doživjeli takvu kulinarsku prevaru/neznanje kao kod Mondova “rižota”. 

Treće, vitrine u Mondovoj blagovaonici bile su pune nekih zanimljivih vina i piva. Pitali smo konobare što se od toga može naručiti. Rekli su da se ni jedna boca iz vitrina ne prodaje, pa su nas ponudili nekom bazičnom malvazijom.

Motovunski Mondo afirmirao se kao golema gastronomska podvala, utemeljena na tekstu kojeg je u New York Timesu objavio neki entuzijast lokalne hrane koji zapravo nije imao pojma o hrani.

Žalosno je što se danas, kad je istarska restoranska scena dostigla visoku kvalitativnu razinu, lažni restorani poput Monda prezentiraju kao nešto ozbiljno. Realno govoreći, Mondo je najgori turistički trash, piše Plava kamenica.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa