U Vodnjanu otvorena Smotra vina južne Istre i ekstra djevičanskih maslinovih ulja

0
Prigodnim kulturnim programom i obraćanjem predstavnika organizatora obilježen je početak Smotri
Prigodnim kulturnim programom i obraćanjem predstavnika organizatora obilježen je početak Smotri

U Vodnjanu je 6. travnja u 11 sati svečano otvorena 20. Smotra vina južne Istre i 19. Smotra ekstra djevičanskih maslinovih ulja u Vodnjanu. Prigodnim kulturnim programom i obraćanjem predstavnika organizatora obilježen je početak Smotri. Manifestacije u Vodnjanu predstavljaju jedne od najstarijih manifestacija ove vrste u Istri i šire.

Čast da se prva obratiti okupljenima na glavnom vodnjanskom trgu imala je predsjednica udruge Agroturist Vodnjan-Dignano Lorella Giacometti Moscarda. Uz riječi zahvale svim sudionicima Smotri te Gradu Vodnjanu i članovima udruge Agroturist, zahvalila se i posjetiteljima koji uvijek rado prate sva događanja u Vodnjanu. Posebno su Smotre maslinovih ulja i vina južne Istre rezultat truda organizacijskog tima. Dugogodišnjom tradicijom održavanja manifestacija i na taj potvrđuju da je Grad Vodnjan definitivno grad koji podržava svoje proizvođače te njeguje razvoj poljoprivrednih kultura koje čine nasljeđe, tradiciju ovog kraja.

Više od 80 proizvođača vina i maslinovih ulja

Ove su godine Smotre okupile više od 80 proizvođača vina i maslinovih ulja. Vodnjan je danas definitivno mjesto za sve ljubitelje autohtonih proizvoda, ekstra djevičanskih maslinovih ulja i vina.

Nakon pozdravnog govora Franka Raguža, stručnog voditelja udruge Agroturist Vodnjan-Dignano, koji se zahvalio svim sudionicima smotri, proizvođačima maslinovih ulja i vina te svim pokroviteljima i sponzorima, gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović obratio se brojnim posjetiteljima.

Klaudio Vitasović, gradonačelnik Vodnjana
Klaudio Vitasović, gradonačelnik Vodnjana

„Želim se zahvaliti svima koji sudjeluju u realizaciji ovih manifestacija te dugi niz godina održavaju živom tradiciju koja je vrlo važna za Vodnjan. Održavanjem manifestacija dajemo potporu i još prostora svim proizvođačima da se istaknu, okušaju njihove snage u proizvodnji kroz rezultate ocjenjivanja te i tako zauzmu pozicije za nova tržišta koja nas uskoro očekuju ulaskom u Europsku uniju“, istaknuo je Vitasović.

Upravo je prigodni program uključio i zajednički simbolični nastup zbora Zajednice Talijana iz Vodnjan i zbora „La Quercia“ iz talijanske općine Fossalta (Regija Veneto) koji su skladbom „Oda radosti“ uveličali svečano otvorenje.  

Vina imaju nešto slabije rezultate u odnosu na maslinova ulja

Ovogodišnji rezultati analize uzoraka maslinovih ulja koji su konkurirali na Smotri vrlo su impresivni. Grad Vodnjan već dugi niz godina ulaže u razvoj maslinarstva i podizanje brenda vodnjanskih maslinovih ulja. Vina koja su ove godine prijavljena na 20. Smotru vina južne Istre imaju nešto slabije rezultate u odnosu na vrhunske rezultate maslinovih ulja. Upravo to predstavlja i budući poticaj lokalnih vlasti da se usmjere i ka poboljšanju kvalitete te prepoznatljivosti proizvodnje vina južne Istre.

Nakon prigodnog programa, degustiranjem velike fritaje od 1000 jaja sa šparugama i špaletom  počašćeni su svi posjetitelji. Jaja je sponzorirala Agrokoka, a za pripremu slasne delicije bili su zaduženi članovi gastro tima Rock Caffea.

Popodnevni program objedinjuje predavanja, mogućnost obilaska otvorenih podruma i kantina u Vodnjanu, prigodne degustacije Vin de Rosa te dodjelu priznanja i nagrada najboljima za proizvode vino i maslinova ulja koje se planira u 19 sati.

Zajednički nastup zbora Zajednice Talijana iz Vodnjan i zbora „La Quercia“ iz talijanske općine Fossalta
Zajednički nastup zbora Zajednice Talijana iz Vodnjan i zbora „La Quercia“ iz talijanske općine Fossalta

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa