Idućeg tjedna sanacija ilegalnog odlagališta otpada na Valelungi: Kazne za ilegalno odlaganje do 700 tisuća kuna

0
Rješenjem Ministarstva zaštite okoliša i prirode Gradu Puli naložena je sanacija lokacije ilegalnog odlagališta otpada
Rješenjem Ministarstva zaštite okoliša i prirode Gradu Puli naložena je sanacija lokacije ilegalnog odlagališta otpada

Na području napuštenog kamenoloma u sklopu bivšeg kompleksa vojarni Sveta Katarina- Monumenti- Valelunga, tijekom proteklog perioda, ilegalno je odlagan različit otpad - građevinski otpad od građenja i rušenja, zemlja, kamen, šuta, cigle, crijep, karton, plastika i sitna ambalaža komunalnog otpada, stare gume, glomazni otpad, te otpad od održavanja zelenih površina, trupci, grane i sl.

Rješenjem Ministarstva zaštite okoliša i prirode Gradu Puli naložena je sanacija lokacije ilegalnog odlagališta otpada,  odnosno uklanjanje otpada  kojeg su odložile nepoznate osobe, iz zone  napuštenog kamenoloma u sklopu bivšeg kompleksa vojarni Sveta Katarina- Monumenti- Valelunga, koji obuhvaća površinu od oko 2 ha.

U cilju postupanja prema gornjem Rješenju, dio odloženog materijala odvest će se na službena odlagališta Kaštijun i Valmarin, odnosno ponovo iskoristiti ili  oporabiti, a dio bio-mase ukloniti paljenjem u zoni kamenoloma, sve u skladu s odredbama Zakona o otpadu, Zakona o zaštiti od požara i Plana zaštite od požara Grada Pule.

Radove će  izvoditi djelatnici Pula Herculaneae i Hrvatskih šuma d.o.o. Zagreb, Uprave šuma Buzet, Šumarije Pula, pod nadzorom Javne vatrogasne postrojbe Pula, sukladno Odobrenju za loženje vatre na otvorenom. Radovi će se izvoditi od 08-18 sati, sukladno odredbama Odobrenja i vremenskim uvjetima. 

Iz Grada Pule vim putem podsjećaju građane da je ilegalno odlaganje otpada, odnosno odlaganje  na mjesta koja nisu predviđena za odlaganje otpada, kažnjivo, prema odredbama Zakona o otpadu. Od 300 do 700 tisuća kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba koja: ostavi, odbaci i/ili odlaže otpad na mjestima koja za to nisu određena u skladu s odredbama ovoga Zakona (čl.88 st.7. ).

Za svako neispunjenje obveza određenih provedbenim propisima ovoga Zakona: nadziranoj osobi ovlaštenoj za gospodarenje otpadom, proizvođaču, prodavatelju, proizvođaču otpada, vlasniku/posjedniku otpada, prijevozniku i posredniku, ovlašteniku koncesije, te drugim nadziranim osobama, kao i neispunjenje tih obveza u utvrđenom roku i na propisani način smatrat će se prekršajem u smislu ovoga Zakona (čl.93.st1):

Od 100 do 800 tisuća kuna za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se pravna osoba: ovlaštena za gospodarenje otpadom, proizvođač, prodavatelj, proizvođač otpada, vlasnik/posjednik otpada, prijevoznik i posrednik, koncesionar te druga nadzirana pravna osoba(čl.93.st.2)

Od 30 do 70 tisuća kuna za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi iz stavka 2. ovoga članka (čl.93.st.3).

Od 25 do 70 tisuća kuna za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i fizička osoba obrtnik: ovlaštena za gospodarenje otpadom, proizvođač/posjednik, prijevoznik i posrednik otpada (čl.93. st4).

O 3.000 do 10.000 kuna za radnje iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se za prekršaj i fizička osoba u svojstvu druge nadzirane osobe.

Također, odredbama Odluke o komunalnom redu Grada Pule sa 10.000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba i 1.000 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi, 5.000 kuna obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, te s 1.000 kuna fizička osoba ako: skladišti i odlaže otpad na mjestima koja za to nisu predviđena, zakapa ili spaljuje otpad, baca ili ukapa otpadnu animalnu tvar, odlaže stajski gnoj u gradu  ili naselju na mjestu bližem od 300m od stambene ili poslovne zgrade, a da ga isti dan ne zaore, pokrije zemljom, slamom ili drugim odgovarajućim materijalom, te odlaže otpad ili dozvoljava drugome  odlaganje otpada na svojoj nekretnini, odnosno postupa protivno odredbama čl.53. st. 1, 2, 4. i 5. Odluke sa 5.000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba i 1.000 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi, 3.000 kuna obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, te s 500 kuna fizička osoba ako ne odlaže komunalni otpad u posude za otpad u zatvorenim vrećama, ne zatvara posude za otpad, odlaže u posude žeravicu, vrući pepeo, tekućine i uginule životinje, te onemogućava pristup mjestima na kojima se nalaze posude, odnosno, postupa protivno čl. 52. st. 4. i 6. Odluke.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa