Mladež HDZ-a: O sposobnostima zastupnika u EU parlamentu ovisi naša budućnost

0
Nikola Nino Smolčić i Željka Hrlić (Foto: Darko Tumpić)
Nikola Nino Smolčić i Željka Hrlić (Foto: Darko Tumpić)

U prostorijama HDZ-a u Pazinu, 3. travnja održana je tiskovna konferencija na temu "Mladi i EU". Posebna pozornost posvećena je programima koji potiču obrazovanje, a posebno inovativnost i kreativnost na svim razinama.

"Jedna od temeljnih sloboda je kretanje usluga što znači da će mladi, ali i ne samo oni, svoje znanje i usluge moći nuditi u cijeloj Europi. Hrvati će moći studirati na europskim sveučilištima pod istim uvjetima kao i državljani sadašnjih članica, to jest biti će oslobođeni plaćanja školarina ili će plaćati školarine jednake onima koji vrijede za državljane zemlje u kojima se nalazi ta visokobrazovna ustanova" naglasila je Željka Hrlić, predsjednica mladeži HDZ-a Istarske županije.

Europska unija pokrenula je zajedničku strategiju Europa 2020. koja kao jedan od ciljeva na području obrazovanja predviđa smanjenje broja učenika koji prerano napuštaju srednju i osnovnu školu s 15 na 10% te povećanje osoba s diplomom sa 33 na 40%.

"Kako bi ove smjernice europske obrazovna politike bile moguće, država mora provesti jasne i temeljne strukturne reforme na području obrazovanja kako bi tržište rada moglo primiti toliki novi broj diplomanata" dodala je Hrlić.

Neke od poticajnih programa Unije naveo je Nikola Nino Smolčić, dopredsjednik mladeži HDZ-a Istarske županije: "Programima Comenius i Leonardo da Vinci intenzivno će se poticati kvalitetnije školovanje, razmjena učenika i profesora te usavršavanja polaznika strukovnih škola, a Tempusovim programima doprinijet će se modernizaciji i razvoju novih studijskih programa".

Smolčić je naveo kako su ministri članica EU 28. veljače 2013. donijeli su odluku o programu "Youth Garantee" kojima bi se mladima do 25 godina trebala zajamčiti zapošljavanja, ali i ponuda dodatnog obrazovanja i prekvalifikacije u roku od 4 mjeseca od završetka školovanja.

Hrlić: Netko tko sjedi u Bruxellesu nije daleko od nas, jer upravo on sudjeluje u odlukama za našu budućnost

"Sve ovo samo su neke od pogodnosti koje se pružaju mladim ljudima nakon što Hrvatska službeno postane članica EU. Stoga bi poručila mladim ljudima, nije svejedno tko će nas predstavljati u Europskom parlamentu jer o sposobnostima zastupnika ovisi i naša budućnost. Netko tko sjedi u Bruxellesu nije daleko od nas, jer upravo on sudjeluje u odlukama za našu budućnost ", zaključila je Hrlić.

Na kraju Hrlić je predstavila i program edukacije za asistente zastupnika u Europskom parlamentu koji su zajedno organizirali „Robert Schuman Institut“ iz Budimpešte i EPP grupa. Hrlić je, naime, zajedno s još 13 članova mladeži HDZ-a iz cijele Hrvatske, u terminu od 04. do 22. ožujka stažirala u Europskom parlamentu. Kao jedina predstavnica Istarske županije, a zbog tečnog poznavanja talijanskog jezika, stažirala je u uredu zastupnice Mazzoni iz Italije.

"Posao asistenta veoma je zahtijevan jer oni su 'oči i uši' zastupnika u parlamentu" istaknula je Hrlić, te dodala kako je ovo priprema HDZ-a da u Europskom parlamentu asistenti budu kvalitetni, školovani i osposobljeni mladi ljudi. (D.T.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa