O 'velikom Hrvatu' i istrijanstvu: Tekst Sandija Blagonića izašao u časopisu Ethnologie francaise

0
Sandi Blagonić
Sandi Blagonić

Upravo je iz tiska izašao najnoviji broj uglednog francuskog etnološkog, odnosno antropološkog časopisa Ethnologie francaise, tematski posvećenog Hrvatskoj. Između 11 tekstova koji se, među ostalim bave, hrvatskim radnim migranticama u Munchenu, fenomenom cro-dancea u 1990-ima, bosanskim i hrvatskim prekograničnim praksama, ljubavi i boli u hrvatskim ženskim romanima, ekonomijom tradicionalne glazbe u Hrvatskoj, Kumrovcem u post-socijalističkom razdoblju, neformalnom ekonomijom i nezaposlenošću u Hrvatskoj, urbanim promjenama u Zagrebu, našao se i tekst dr. Sandija Blagonića "Kako se to mora biti Hrvat?: centripetalni i centrifugalni efekti resemantizacije kolektivnih identiteta".

Istrijanstvo kao reakcija na dominantni model hrvatstva

Riječ je o prvom znanstvenom tekstu na francuskom jeziku koji tematizira istrijanstvo od 1990-ih naovamo. Blagonić u tekstu izlaže tezu je da istrijanstvo reakcija na dominantni model hrvatstva što je oličen u sintagmi "veliki Hrvat". U nacionalističkom čitanju sintagma „veliki Hrvat“ je označavala istinske patriote, katolike, desne političke opcije, mahom simpatizere HDZ-a, među kojima su istaknuto mjesto imali dijaspora i Hercegovci.

Istarsko se stanovništvo ne identificira s takvim nanovo definiranim identitetom, te u značajnoj mjeri počinje iskazivati regionalni, istrijanski identitet. Tako se broj regionalno opredijeljenih 1991. udeseterostručuje u odnosu na raniji popis stanovištva. Na temu istrijanstva u 1990-ima uskoro bi u nakladi Jesenski i Turk trebala izaći i Blagonićeva knjiga.

Ethnologie Francaise - tematski posvećen Hrvatskoj
Ethnologie Francaise - tematski posvećen Hrvatskoj

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa