umag

Novi dječji park, suvremena parkirališta i zelenilo krasit će šetnicu

0
Panorama Umaga
Panorama Umaga

Jedna od strateških investicija za Umag je uređenje i izgradnja gradske rive na relaciji od gradske dige pa sve do ACI marine. Sama preobrazba i izgradnja započela je prije sedam godina. Lani, prije samog početka ljeta, uređen je i rekonstruiran dio gradske rive koji je u cijelosti oplemenio sadržaj i izgled šetnice, posebice izgradnjom novih zelenih površina na prostoru od dvije tisuće metra kvadratnih. Postignutim standardima komunalnog uređenja nastavit će se s izgradnjom sve do konačne realizacije, i to kroz radove u fazama.

Trenutno je u tijeku izgradnja rotora kod IKB-a, koji se u dijelu odnosi i naslanja na izgradnju nove javne površine, odnosno povezuje s već izgrađenim dijelom te će dovršetkom postati nova funkcionalna urbana površina. Usporedno, već sljedeći tjedan započinju radovi na daljnjem uređenju gradske rive s pripadajućim sadržajima, i to na relaciji od centra grada pa do INA-e.

U okviru uređenja ovog dijela šetnice predviđeni su novi platoi za štandove i kućice, a kako bi šetnici dali uredniji, unificiraniji i skladniji izgled, a pritom podigli razinu kvalitete samog područja. Postojeće dječje igralište se proširuje za 300-tinjak četvornih metara te se nadograđuje dodatnim sadržajem za djecu, od kojeg će najzanimljiviji i najzabavniji biti set sprava za vanjsko vježbanje prilagođeno upravo najmlađima.

Ujedno, u narednom je periodu predviđena zamjena postojećih igrala i postavljanje antistres podloge, kao i hortikulturno uređenje, čime će ovo dječje igralište dobiti potpuno novo, sigurnije i ljepše ruho.

 

Sljedeći zahvat odnosi se na uređenje i izgradnju novog stajališta za turistički vlakić, a koji ima tradiciju prometovanja već punih pedeset godina. Najveći se dio investicije rekonstrukcije šetnice odnosi na potpuno uređenje i proširenje velikog parkinga na obali koji se nalazi u zaleđu mediteranskog parka te se proteže od dječjeg igrališta na početku šetališta pa do novijeg igrališta s postojećim vanjskim vježbalištem-„street work out“, u nastavku šetnice.

Izgradnjom i rekonstrukcijom parkirališta riješit će se dostupnost centru grada i bitno smanjiti prometne gužve. U okviru ove faze, u planu je i povećanje kapaciteta parkirališta na samom Šetalištu Vladimira Gortana. Tako će se, osim modernizacije, uređenja i povećanja učinkovitosti postojećih i novih parkirnih mjesta, dodatno se uložiti u potpuno novi suvremeniji sustav parkiranja na oba parkirališta, ne bi li se vozačima ponudio brži i efikasniji protok te  pronalazak slobodnog parkinga.

 „Cilj izgradnje gradske rive, koja za naš grad predstavlja stratešku investiciju, polako se približava svome konačnom dovršetku. U ovoj fazi, čiji je trošak oko 7 milijuna kuna, značajno će se podići komunalni standard uređenja, a time i kvaliteta života naših sugrađana. Ujedno, stvorit će se dodatni motiv dolaska i povratka gostiju u naš grad, koji iz godine u godinu poprima sve vidljivije europske standarde, čemu kontinuirano težimo“, naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese.

Sadašnje parkiralište u Umagu

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR/ICA

Do: 31.05.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/CA

Do: 31.05.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 31.05.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A KUHAR/ICA

Do: 01.06.2022.

PREMANTURA, ISTARSKA ŽUPANIJA