prvi rasadnik za sadnice povrća i cvijeća

Nevija Longo iz Rovinja: 'Tržište smo tada tek stvarali'

0
Nevija Longo
Nevija Longo

Nevija Longo iz rovinjskog Rasadnika Longo kao agronom radi u struci već četrdeset godina.

"Godine 1982. krenula je moja agronomska avantura voditelja ratarske proizvodnje u tadašnjem SOUR-u Jadran Rovinj, a od 1985. godine vodim proizvodnju povrća u plastenicima i na otvorenom. Nakon osam godina, odlazim iz tada društvenog poduzeća i sa suprugom podižemo prvi rasadnik za proizvodnju sadnica povrća i cvijeća u Istri. Tržište smo tada tek stvarali budući da su povrtlari nekada sami proizvodili sadnice za svoje potrebe. Uveli smo nove tehnologije i otvorili put budućim rasadničarima kojih danas u Istri ima desetak", kazala nam je Nevija.

Počeci su, prisjeća se, bili komplicirani, no ne i ne teški.

"Bili smo mladi i postavili smo si ciljeve koji će svima biti od koristi. Tada nije bilo dovoljno znanja u tom sektoru, nije bilo sjemenja, ni supstrata, ni goriva, ni specifičnih gnojiva, ni strojeva, ni financijske podrške, ni tržišta. Početkom devedesetih kupili smo prve automatske linije za preciznu sjetvu, nešto kasnije svojevrsnog robota za presađivanje, pa zatim stroj za sadnju u lonce. Istovremeno smo podizali nove plastenike kojih danas ima desetak."

 

"Tih godina smo proizvodili nekoliko milijuna sadnica povrća godišnje, uglavnom za istarske povrtlare, a sadnice cvijeća za komunalna i turistička poduzeća. Naravno da su nam posebno dragi kupci bili i još uvijek jesu vjerni mnogi stanovnici Istre, Hrvatske, Slovenije, a već dugo godina i turisti iz čitave Europe. Danas ne proizvodimo toliko sadnica povrća budući da profesionalnih proizvođača u Istri ima vrlo malo. Neki od njih sami proizvode rasad za vlastite potrebe, a ima u Istri danas nekoliko vrlo kvalitetnih rasadničara. Od 2005. godine proizvodimo sadnice maslina, uglavnom istarskih sorti, kao i nekoliko vrsta ukrasnog mediteranskog bilja.", priča naša sugovornica i dodaje da je danas najteže prodati, odnosno doći do financijskih sredstava, repro-materijala, znanja, ali za mladog ambicioznog stručnjaka to ne predstavlja problem.

"Sve su mi biljke drage. Čak i korovi koji su često puta i ljekovite biljke i poboljšivači i čuvari tla, domaćini mnogim korisnim kukcima, bakterijama i gljivicama, genetski materijal za nove sorte kulturnih biljaka, čuvari bioraznolikosti...", ističe Nevija.

Na kraju, pitamo je kakva bi po njenom mišljenju trebala biti uspješna žena u 21. stoljeću.

"Obrazovana, odgovorna, uporna kao i u svim prethodnim stoljećima", odgovara nam.

"Klijenti kojih se s najvećim zadovoljstvom sjećam su oni koji su uspjeli napredovati i nametnuti svoje proizvode izvrsnošću i visokom kvalitetom – a to su mnogi istarski vinari, proizvođači proizvoda i ostali koje smo motivirali da se iskažu na tržištu. Ovaj posao je sastavni dio naše obiteljske povijesti i tradicije koji se kroz generacije usklađivao s prilikama i mogućnostima. Upravo danas započinjemo novo poglavlje s Dinom Babićem, stručnjakom za društveno poduzetništvo. Namjera nam je približiti vrijednosti tradicijskih poljoprivrednih proizvoda mladim generacijama i svima koji to žele - umirovljenicima, poduzetnicima, turistima, a pogotovo osobama iz ranjivih skupina", zaključila je Nevija Longo. (Tekst: Kristian Stepčić Reisman, foto: privatni album)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa