buzećani znali za tartufe i prije stotinjak godina

'Neki krumpiri koji smrde i koje smo davali svinjama'

0
Foto: HRT
Foto: HRT

- Tartuf se nije koristio u gastronomiji, međutim stanovnici su ga poznavali. I sam Sella je to zapisao u svom članku, da su neki stanovnici rekli da znaju, to su neki krumpiri koji smrde i koje smo davali svinjama, otkriva povjesničar Matija Nežić za HRT.

Davne 1931. znanstvenik Massimo Sella počeo je sa skupinom znatiželjnika istraživati dolinu rijeke Mirne u Buzetu... Danas srce grada, nekada pusta dolina rijeke Mirne. Samo 220 metara od hotela Talijan Sella pronašao je prije 90 godina kapitalca od pola kilograma. U tri dana s dva psa pronašli su 9 kilograma tartufa. Danas je to nezamislivo. - Tada još se nije vjerovalo da bijeli tartuf raste negdje izvan doline rijeke Po, tako da je prof. Sella nađene primjerke pregledao i utvrdio da oni imaju ista svojstva kao i oni koji su pronađeni u regiji Piemonte, kaže Nežić. U tri dana s dva psa pronašli su 9 kilograma tartufa. Danas je to nezamislivo, javlja HRT.

 

- Sada? Pa nađete nekih 5-10 deka, 15 deka maksimalno, to je taj ulov koji možete postići u to vrijeme, otkriva Goran Bartolić, tartufar iz Buzeta. Drugi svjetski rat stavio je na čekanje razvoj tartufarstva. Danas je to, baš kako je predvidio Sella, unosan posao od kojeg žive cijele obitelji, javlja HRT gdje pogledajte video.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa