Marušić: Volim grad iz kojeg voda teče

'Istarske solidarnosti nema. Ne postoji. Voda je najbolji primjer'

0
Robert Marušić
Robert Marušić

„Nenade, kada onako na brzinu razmislim o sloganima koji su se ulovili za naš narod, izdvajam 'Nije radio sve što svira' i 'Volim grad koji teče', riječke teme koje opisuju ljubav prema svojemu mjestu. Volim svoj grad iz kojega voda teče, Buzet. I zato zahvaljujem portalu istarski.hr i tebi na interesu važnih tema sa sjevera Istre i želim Vašoj sve brojnijoj redakciji Sretnu Novu 2022. godinu“, započeo je razgovor za naš portal poduzetnik i promotor Robert Marušić, koji je uvijek zahvalan sugovornik kada je o buzetskim temama riječ.

* Roberte, u Buzetu nije dosadno?
- Životu na sjeveru Istre se osmjehuje povratak na pozicije iz kraja 70-ih godina prošlog stoljeća. Bolja povezanost, nove ili obnovljene prometnice. Rast gospodarstva. Demokratska, mirna, interesna udruživanja malih neodrživih općina s gradovima, vjerojatno u cijeloj Hrvatskoj počinju u Buzetu. Rast standarda. Zagreb se neće miješati. Poticati će se ti procesi. Buzetu se nakon trideset godina vjerojatno vraća Ćićarija! U gradu, gdje su stolovali Rašporski kapetani čiji su jahači u ime Venecije održavali red i mir u ribarskim naseljima na zapadnoj obali Istre, pušu novi pozitivni vjetrovi.

Kajin ima potpunu slobodu upravljanja Buzetom

* Gradonačelniku Damiru Kajinu nitko više ne stoji na putu?
- Gradsko vijeće 'Novog Buzeta' kako ih ja nazivam, a vi ste koristili taj termin u jednom od svojih Komentara dana, prihvatilo je Kajinov plan za 2022. što znači da ima potpunu slobodu upravljanja Buzetom. Do kada, vidjet ćemo. Potpuno se posvetio gradu, izložen je i sam. Nije u vladajućoj koaliciji, nema obveze prema nikome. Ima samo dva vijećnika u buzetskom vijeću. To je bila njegova želja i tako je on odlučio.

* Njegov bivši šef, Nino Jakovčić, isto nije mogao nikako izaći na kraj sa njime.
- Zato su završili kako su završili. Damir Kajin je jedan od roditelja IDS-a, a krv nije voda. Ovo je kruna njegove karijere, postavio si je visoke ciljeve do kraja mandata. Sada je izvršna vlast.

 

* Koja će po tebi biti obilježja novih sjeverno istarskih političkih mandata? 
- Danas više nema vojnika, jahača, Rašporskih kapetana, nema više ni austrijskih ni talijanskih vojnika, umrli su borci koji su Istru pazinskim odlukama pripojili Hrvatskoj, odnosno Jugoslaviji. Svih se na ovaj ili onaj način sjećamo. Imaju spomenike, trgove i ulice.  Pitate me po čemu će se nas sjećati generacije koje dolaze?

* Da, po čemu će se svih nas sjećati nekada kada dođe vrijeme, da preformuliram pitanje.
- Moram podsjetiti da je Dubai primjer pripreme za život nakon nafte gdje se turizmu daje nevjerojatan prostor. Dolazi novo vrijeme. Vrijeme borbe za plin i vodu. Zveckanjima na istočnim granicama Europe se Njemačkoj šalju jasne poruke da dogovora sa Rusima nema, bez 'Uncle Sama' i Britanske imperije. Kada se to riješi, na redu je europska voda. Buzet i sjeverna Istra se zato mora pripremiti za taj i takav život nakon nafte. Istarske solidarnosti nema. Ne postoji. To je finta 'egzistiralo' kada je Istrom upravljala jedna stranka. Ne sjećam se da je netko unutrašnjoj Istri donirao dio turističke boravišne pristojbe ili nešto slično. Novo buzetsko Gradsko vijeće je već donijelo snažne odluke i poruke po tome pitanju i obratili su se Zagrebu. 

'Bilo bi logičnije da se pulski vodovod priključio labinskom, a ne obrnuto'

* Vlasništvo istarske vode je problem? 
- Logika da se vlasništvo istarske vode rasporedi po potrošnji je apsurd. Zamislite da Kinezi zatraže da se vlasništvo Coca Cole uredi po potrošnji toga pića? Smiješno, a za nas na sjeveru Istre od Lupoglava do Pazina i od Buzeta do Motovuna tragično na standard naš građana. I Labin je žrtva! Bilo bi logičnije da se pulski vodovod priključio labinskom a ne obrnuto. Ipak voda teče prema dolje a ne gore. Pitajte građane Labinštine što misle o tome. 

* Znači, bilo je pogrešnih političkih koraka?
- Tu je istarska politika bez da ulazim u detalje pala i još će potonuti u toj posljedici. Pogodovalo se nekima (obali i moru) i za sada je prva žrtva Labin. Moglo se odmah okrenuti da Buzet i Labin zadrže vodovode i to gurati. Prošlo bi. Da nema Učke i Ćićarije, Pula bi bila žedna. Koliko Pula duguje akumulaciji vode Butoniga? Nekima bi odgovaralo sve to “uravnotežiti i poravnati”. Znam da gradonačelnik Pule, Poreča ili Rovinja nemaju mandate da kažu svojim sugrađanina da su Buzećani, Pazinjani ili Labinjani u pravu. Pokušat će zadržati pozicije da upravljaju vodom Istre. Možda i prijetnjama. Možda i kadrovskim zastrašivanjem. 

* Kako mislite prijetnjama i kadrovskim zastrašivanjem?
- To je jasno. Imaju većinu u društvima koja upravljaju vodnim istarskim resursima. Ako se postave tvrdo i prave se slijepi da ne vide sva naša životna i razvojna ograničenja kako bi istarska voda ostala bistra i čista, istarsku vladajuću stranku očekuju problemi. Stabilno biračko tijelo tamo gdje je Istra najdeblja i najšira će odlučivati o saborskim zastupnicima Istre i o već sada nepredvidljivom omjeru snaga u županijskoj skupštini. Birači Buzeta, Pazina, Motovuna i Oprtlja su već na ovim lokalnim izborima poslali poruku. Tu su i Sv. Petar u Šumi i Karojba. A i ostali prate ovu temu.

* Po tebi, IDS bi nakon više od trideset godina u Zagrebu mogao pasti na jednog ili dva zastupnika i izgubiti većinu u županiji ako se ne uredi istarska voda?
- To će ovoga puta ovisiti o raspoloženju Istrijana tamo kadi je Istra najdeblja, najšira i najdublja. Nema u Hrvatskoj discipliniranijeg i motiviranijeg biračkog tijela. Pa neka Poreč i Rovinj s Umagom drže trdo. I mi ćemo. 

* Zvuči kao podijela dijela Istre?
- Nema podijele. Već sam izjavio. Solidarnosti nema. Postoje samo neki pojedinci koji imaju koristi od sadašnje situacije. Kupanje u slanoj vodi netko dobro naplaćuje. Mi moramo znati naplatiti tuširanje slane vode, našom slatkom, istarskom koja ne izvire na Brijunima, na otoku Sv. Nikola ni u Limskom kanalu niti je ima kod ruševina Sipra. Moji buzećani se ponižavaju mirnim prosvjedima da se neki zavoj ispod Sovinjaka asfaltira i zid popravi. Humljani su sretni kad im se ispegla dio ceste do najmanjeg grada na svijetu. Ćići odlaze, raseljavaju se. U centru Buzeta je zadovoljstvo kad se neka ljuljačka popravi. I najgore od najgoreg, mladi razmišljaju 'šta ću tu', a oko nas gdje god zagrebeš, voda izvire. Voda bez koje nema života u Istri. Naročito ljeti. Neće biti mira dok se to ne uredi.

* Znači ova Nova 2022. godina je po tebi godina borbe za istarsku vodu?
- Čestitao sam svojim sugrađanima Novu godinu nabrajajući gradove Trst, Kopar, Umag, Poreč, Rijeku istaknuto da su to “samo gradovi” pol ure od Buzeta! To je privilegija života na toj geografskoj poziciji. Nećemo dozvoliti da budemo uskraćeni za ono što nam pripada. Svi “Volimo grad iz kojega voda teče!” Misija ove naše generacije je da taj grad ne bude pust… (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa