Nagrada Opus Histriae

Nataši Nefat nagrada za projekt obnove kaštela Petrapilosa

0
Nataša Nefat (foto: Youtube)
Nataša Nefat (foto: Youtube)

Povjerenstvo u sastavu: Mihovil Dabo (predsjednik), Neža Čebron Lipovec (članica), Robert Doričić (član), dodijelilo je nagradu OPUS HISTRIAE za najbolje djelo o istarskoj povijesti, umjetnosti ili kulturi 2020. Nataši Nefat “za uspješan dovršetak dugotrajnog i zahtjevnog projekta obnove kaštela Petrapilosa koji predstavlja primjer kvalitetnog oživljavanja i prezentacije istarske graditeljske baštine na dojmljivom primjeru jedne srednjovjekovne utvrde”.

Nataša Nefat (Pula, 1973), povjesničarka umjetnosti, arheologinja i konzervatorica - viša savjetnica za pokretna i nepokretna kulturna dobra u Konzervatorskom odjelu u Puli Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

Od 2000. godine vodila je mnoge programa istraživanja i obnove kulturnih dobara na području Istre, među kojima posebno treba istaknuti projekt obnove kaštela Petrapilosa te dugogodišnje projekte obnove crkve sv. Jurja Starog i fortifikacijskog sustava u Plominu, župne crkve sv. Stjepana u Motovunu, klaustra pavlinskog samostana u Svetom Petru u Šumi, samostana Svetog Franje u Puli te crkve sv. Jeronima u Humu.

Osim nepokretnih, angažirana je na restauraciji pokretne umjetničke baštine, poput drvene skulpture Paola Campse (oltar iz Motovuna), drvenog romaničkog Raspela iz Gračišća, gotičke Bogorodice s Djetetom iz Mutvorana i drugih.

Autorica je više znanstvenih i stručnih radova iz područja zaštite i obnove kulturne baštine te enciklopedijskih jedinica. Doktorandica je Sveučilišta u Zadru, Odsjeka za povijest umjetnosti.  

Vijeće Humanističkog društva Histria, pod predsjedanjem Roberta Matijašića, dodijelilo je priznanje SUMMA HISTRIAE za zasluge u profesionalnoj karijeri na humanističkom području Miroslavu Bertoši “za iznimna postignuća u istraživanju povijesti sjevernoga Jadrana u ranome novom vijeku, koja su otvorila put novim historiografskim pristupima prošlosti i sadašnjosti Istre”. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa