'Kažu da se to u 30 godina nije dogodilo'

Nekad su ga jele svinje, a sada košta više od 5.000 eura

0
Robert Marušić (foto: dnevnik.hr)
Robert Marušić (foto: dnevnik.hr)

Reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar provela je dan u Buzetu, u potrazi za bijelim tartufima. I nakon samo desetak minuta u šumi Joker je našao ono što je i tražio - bijeli tartuf. Do pronalaska prvoga zna proći i nekoliko sati, ali danas su imali sreće.

"Treba imati dobre živce, puno strpljenja, upornosti. Ne smije u glavi biti zarada nego idemo u lov, idemo u šumu i zarada dođe sama po sebi ako se sve posloži na mjesto", objasnio je tartufar Darko Muzica.

A kada su u pitanju bijeli tartufi, ona je poprilična. Jer onda gubi na vrijednosti. A njegova cijena ove godine opravdava titulu jedne od najskupljih gljiva na svijetu.

"Cijena tartufa je do jučer bila više od 4000 eura po kilogramu, danas je oko četiri, nešto malo manje. To govorimo za prvu klasu za lijepe tartufe, neoštećene, cijele i gramaže preko 20 grama", rekao je.

Nekada su ih poljoprivrednici nalazili na njivama u današnjem samom središtu Buzeta, priča, ali i cijene su bile malo drugačije. Taj, kako su ga nazivali smrdljivi krumpir davali su svinjama. Sve se promijenilo kada je skupina znanstvenika prije 90 godina te neugledne "krumpire" i analizirala.

 

"Znali su se pronaći kad se orala zemlja ili su svinje koje su bile slobodne u dvorištu znale orati po tlu pa pronalaziti. Nakon tih istraživanja nastao je jedan članak koji potpisuje profesor Massimo Sela i to je zapravo prvi znanstveni rad koji opisuje stanište bijelog tartufa u Istri", pojasnio je Matija Nežić s Pučkog otvorenog učilišta u Buzetu.

Bijeli tartuf je, gotovo stoljeće poslije, postao zvijezda istarske gastronomije. "Definitivno, pored maslinovog ulja, tartufi su drugi najznačajniji brend Istre u svijetu", napomenuo je Denis Ivošević iz Turističke zajednice Istre.

"Bijeli tartuf se ne može uzgojiti. On je endemska vrsta. Ima ga u Istri i Italiji. Ove godine ima ga nešto malo manje. Tržište je agresivno reagiralo i stari tartufari kažu da se u 30 godina nije dogodilo - više od 5000 eura je cijena od jutros bijelog tarufa", rekao je Robert Marušić.

On je najjednostavnija namirnica na svijetu, istaknuo je. "Namirnica je koja se najbolje i tradicionalno sprema uz tjestenine i jaja", dodao je.

Sezona bijelog tartufa je gotova, ali crnoga još uvijek ima. "Moram istaknuti da su istarski crni tartufi izuzetno visoke kvalitete. Znam neke podatke da su već sada u pripremi oni koji odlaze u Alpe na svjetske moderne destinacije", komentirao je Marušić. On je tri do četiri puta jeftiniji. Oko 1100 eura, a po ljeti su puno jeftiniji. 

Video prilog možete pogledati OVDJE.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa