Pula balkanski grad

'Besplatni' izlet u Tursku za dvije tisuće eura i s jednom 'slijepom putnicom’

3
Delegacije gradova Pule i Splita na sumitu balkanskih gradova u Istanbulu
Delegacije gradova Pule i Splita na sumitu balkanskih gradova u Istanbulu

Krajem studenog u Istanbulu je, prema priopćenju iz pulske gradske uprave, "u trodnevnom boravku bila delegacija Grada Pule na čelu s gradonačelnikom". Filip Zoričić je, sa svojim timom, predstavljao Pulu na prvom summitu balkanskih gradova B40 - Balkan Cities Network, pod nazivom 'Bolja suradnja, bolja budućnost'.

Uz domaćina, istanbulskog gradonačelnika Ekrema İmamoğlua, na summitu su sudjelovali gradonačelnici Beograda, Sarajeva, Atene, Podgorice, Kotora, Splita, Laktaša, Tirane, Skoplja, Drača, Patrasa, Skadra, Pule te brojnih drugih albanskih, grčkih i turskih gradova.

Na aktualnom satu Gradskog vijeća Pule vijećnicu IDS-a Elenu Puh Belci zanimalo je tko je još bio u pulskoj delegaciji i na čiji trošak su putovali.

Gradonačelnik Zoričić joj je odgovorio (prema stenogramu s Gradskog vijeća): „Trošak smještaja i puta snose organizatori. Mi smo bili, pročelnica Ademi, pročelnica Radunić, pročelnik Nikolić, predsjednica Odbora Mohorović. Nas pet je bilo i svi smo bili tematski podijeljeni po radnim skupinama. Tako su bili i drugi gradonačelnici Istanbula, Beograda, Prištine, Soluna, Sarajeva, Patrasa i da ne nabrajam sve. Iz Hrvatske je bio Grad Split, pozvan je i Grad Rijeka koji nije mogao prisustvovati jer su imali gradsko vijeće, pozvan je i Grad Zagreb, kolega Tomašević se ispričao, pozvan je i Grad Dubrovnik, kolega Franković je trebao pozvati delegaciju i odustali su u zadnji čas, a za druge iz Hrvatske ne znam. Samo dva grada su bila iz Hrvatske, među njima Grad Pula, što je kompliment.“

 

Potom je vijećnica Puh Belci u ima Kluba vijećnika IDS-a od gradonačelnika i pismeno zatražila da joj se dostavi popis osoba i opis troškova koji su išli na teret gradskog proračuna za sudjelovanje predstavnika Grada Pule na sumitu u Turskoj. Također je zatražila program konferencije iz kojeg je vidljivo tko je sudjelovao kao izlagač.

Odgovoreno joj je da su na teret gradskog proračuna na službenom putovanju u Istanbulu bili: Filip Zoričić, Nebojša Nikolić, Anja Ademi i Lena Radunić.

Putovanje nije bilo besplatno i nije trajalo samo tri dana

Dostavljen je i troškovnik po kojem ispada da to putovanje i nije baš bilo besplatno i nije trajalo samo tri dana.

Naime, prema Obračunu službenog puta u Istanbul od 27. studenog do 2. prosinca ukupni trošak šestodnevnog puta iznosio je 23.687,14 kuna uz napomenu da će troškovi prijevoza biti refundirani. Dakle, ako od ukupnog troška maknemo trošak puta od 9.792 kune koji će, ako je vjerovati gradonačelniku, refundirati Turci, onda svejedno ostaje 13.895,14 kuna.

Dakle, navodno besplatno putovanje pulske gradske delegacije u Istanbul građane Pule stajalo je nešto manje od 14 tisuća kuna.

Uz sve to, ostaje pitanje na čiji je trošak u Istanbul onda putovala vijećnica Ivana Mohorović. S obzirom da je i ona bila na sumitu balkanskih gradova, a nije navedena u troškovniku službenog puta, upitali smo je znači li to da je onda putovala u vlastitom trošku? Njezin odgovor, što god značio, glasio je: „Nisam putovala u Istanbul na trošak Grada Pule“. (Nenad Čakić)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa