Istarski tartufi potukli rekorde! Kila bijelih prve klase 4.500 eura

0

Jutros, 22. prosinca se Buzetom, dolinom rijeke Mirne i Motovunske šume pronijela vijest da jedan kilogram istarskih bijelih tartufa prve klase košta više od 4.500 eura!

Za provjeru informacije i navoda pitali smo Buzećana Roberta Marušića koji je potvrdio cijenu i pojasnio da se radi o šumskoj cijeni, koju lovac tartufar dobiva ako ima sreću uloviti ih. Odmah se nadovezao da je takva cijena, jer ih ima sve manje i jer se približava kraj sezone. Robert nam ekskluzivno za istarski.hr izjavljuje:

“Naši tartufi su pupčanom vrpcom spojeni s velikim tržištem talijanskih tartufa gdje njihove regije u kojima se tradicionalno love bijeli tartufi od rujna do siječnja ove godine nisu bile izdašne. U Istri, tartufi više nisu samo eksportni europski i svjetski proizvod, već se nalaze na pjatima brojnih naših restorana i oštarija. Bijeli tartuf se ne može umjetno uzgojiti i svi koji ih kupuju, konzumiraju ili preprodaju ovise isključivo o prirodi, znači ulovu naših tartufara i njihovih breki”, završio je Marušić.

 

Istarski.hr saznaje da je cijena druge klase istarskih bijelih tartufa oko 2.500 eura i treće klase rekordnih 1.300 eura. Klasifikacija tartufa nije po kvaliteti već po veličini. Drugim riječima, na stolovima svjetskih mondenih restorana Monte Carla, Londona, Milana, Dubaia ili Macaoa za porciju tjestenine s bijelim istarskim tartufima ćete izdvojiti više od 150 eura! Dobar tek!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa