Posjetili smo božićne jaslice u crkvi Sv. Vida u Gračišću (video)

0
Djeca iz dječjeg vrtića u Gračišću razgledavaju jaslice u crkvi. Sv. Vida
Djeca iz dječjeg vrtića u Gračišću razgledavaju jaslice u crkvi. Sv. Vida

Posjetili smo božićne jaslice u crkvi Sv. Vida u Gračišću, jedne od najvećih i najljepših u Istri. Zauzimaju površinu od oko četrdeset četvornih metara i sadrže oko dvjesto i pedeset figurica; žubori voda koja pokreće makete mlina, na pozadinskom platnu smjenjuju se sunce i mjesec.

Kladili biste se da je prostor jaslica od ostalog dijela crkve odijeljen stupovima i lukovima sazidanima od grubo klesanog kamena, ali nije tako.

„Zar smo toliko uvjerljivi?! Stiropor, lemilica i strugalica!“, nasmijao se Alen Bažon, koordinator ekipe koja je slagala jaslice.

„Izrađujem jaslice dvadeset i pet godina. Počeli smo još kad je ovdje bio vlč. Franjo Matojić. Tada su jaslice bile samo u kutu, na neka dva četvorna metra, pa smo ga pitali možemo li to proširiti. Više njih je pomagalo raditi to, dolazili su i odlazili, a ja sam konstantno u svemu“, ispričao nam je. Izrađivači nastoje svake godine figure drugačije rasporediti i dodati neki novi detalj kako bi razgledavanje bilo zanimljivo. Tako su ove godine nove kućice smještene ispod planine.

 

„Neke figure sami napravimo, neke kupimo, ali najviše nabavljamo u Italiji, koja ima znatnu dužu i bogatiju tradiciju izgradnje jaslica. Povezali smo se s Udrugom prijatelja jaslica u Trstu i u suradnji s njima nabavili ove automate. Isto tako smo obilazili jaslice po manjim crkvama, pa smo dobili nove ideje kako bismo neke stvari mogli napraviti kod nas“, kaže Bažon.

Istovremeno kad i mi jaslice su razgledala djeca i odgajateljice Dječjeg vrtića „Olga Ban“ Pazin, odnosno Područnog odjeljenja Gračišće.

„Mi smo novi vrtić i prvi put smo ovdje. Dojmovi su super: jaslice u velike, lijepe i djeca se vesele. Puno je truda uloženo u njihovu izradu“, kazala nam je odgajateljica Tereza Runko Stojšić. Jaslice se mogu razgledati blagdanom i nedjeljom od 11 do 18 sati ili po dogovoru s Alenom Bažonom. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa