Sat za planet Zemlju: I Novigrađani ugasili svijetla na jedan sat

0
Sat za planet Zemlju: Mandrač, prije i poslije
Sat za planet Zemlju: Mandrač, prije i poslije

Gašenjem javne rasvjete u gradskoj lučici, Mandraču, na sat vremena, Novigrad se po prvi puta ove godine u subotu 23. ožujka u 20,30 sati pridružio velikoj svjetskoj obitelji gradova uključenih u akciju pod nazivom Sat za planet Zemlju. Riječ je o najvećoj svjetskoj volonterskoj akciji za očuvanje planeta, tijekom koje su se u 20,30 sati po lokalnom vremenu simbolično ugasila svjetla na jedan sat diljem cijeloga svijeta, ne samo kako bi se simbolično ukazalo na potrebu smanjenja potrošnje električne energije, već i kako bi se podigla svijest o problemima klimatskih promjena i neracionalnom trošenju resursa,

"Naš grad već niz godina konkretnim aktivnostima i projektima dokazuje svoju opredijeljenost prema ekološki održivom razvoju, a ovo priključivanje akciji Sat za planet zemlju simboličan je čin kojim dokazujemo svoju podršku ekološkom promišljanju i djelovanju. Grad Novigrad-Cittanova proteklih je godina na svom području realizirao niz projekata usmjerenih u pravcu zaštite i očuvanja okoliša, poput uvođenja ekološki održive i energetski učinkovitije javne rasvjete, ili pak projekta zbrinjavanja otpadnih voda na ekološki najprihvatljiviji način. U istom pravcu nastavljamo i dalje, pa su upravo aktualna dva projekta koje ćemo realizirati u suradnji s državnim Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a odnose sa na sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima, odnosno preuređenje zgrada zbog poboljšanja energetske učinkovitosti", najavio je novigradski gradonačelnik Anteo Milos, koji je i osobno, dolaskom u privremeno zamračeni Mandrač, pružio podršku akciji Sat za planet Zemlju.

Dodajmo kako je organizator ove akcije WWF (World Wide Fund for Nature), svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode, koja je Sat za planet Zemlju organizirala sedmu godinu zaredom. Od 2007. godine, kada je 2,2 milijuna ljudi sudjelovalo u prvom Satu za planet Zemlju, održanom samo u australskom Sydneyu, akcija se masovno proširila na više od 7.000 gradova i mjesta u 152 zemlje sa stotinama milijuna sudionika na svih sedam kontinenata. Akcija je i ove godine krenula iz Sidneya, u kojem su ugašena svjetla na glasovitoj zgradi opere, koja je za tu prigodu također simbolično obasjana zelenim svjetlom.

Hrvatska je prošle godine pridonijela akciji gašenjem svjetla na znamenitostima u 38 gradova, uključujući dubrovačke Zidine, pulsku Arenu, splitsku Rivu, zadarsku Fošu te zagrebački Zrinjevac, a među ostalim hrvatskim gradovima našao se ove godine po prvi puta i Novigrad-Cittanova.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa