Konoba Dišpet u Pićnu

Dođite na ombolo s dvoličnim kapuzom! (video)

0
Elvis Zulijani sa sestrom Samantom Zulijani
Elvis Zulijani sa sestrom Samantom Zulijani

„Draga nam je zima dok kapuza ima“ naziv je nove gastronomske manifestacije koju organizira Turistička zajednica Središnje Istre u cilju promoviranja tradicionalnih zimskih jela od kupusa i suhog mesa. Uključeno je sedam ugostiteljskih objekata, a mi smo posjetili Konobu 'Dišpet' u Mostu Pićan, koju vodi Elvis Zulijani.

Naziv glavnog jela „Ombolo s dvoličnim kapuzom“ probudio je u nama znatiželju. Zašto ne „licemjerni kapuz“? Šalu na stranu, evo kalo je to objasnio nas domaćin: „To je ombolo sa slatkim i kiselim kupusom. Slatki kupus dinstamo i karameliziramo s češnjakom, pancetom, domaćim pršutom i cherry rajčicom. Sve podlijemo domaćom malvazijom i čekam da se zarumeni. Kiseli kupus kuhamo na tradicionalan način i serviramo uz ombolo pržen na maslinovom ulju i podliven domaćom malvazijom.“ 

Predjelo 'Gratinirani kapuz s kobasicom i pancetom' također otkriva neslućene dimenzije ove namirnice.

„Slatki kupus kuhamo deset do petnaest minuta, napravimo velute umak i gratiniramo ga njime. Dodamo kobasice i pancete zaprži, nakon toga još i čvarke i jelo je spremno za serviranje“, kaže naš domaćin.

Za desert slijedi dnevni kolač.

 

Konoba u ponudi ima i druga maštovito smišljena i nazvana jela, primjerice 'Pijat za lačni' i 'Bucmasti praščić'.

„Naš 'Pijat za lačni' sastoji se od biftek tagliate, pileće tagliate i junećih kotleta uz povrće na žaru, rikolu i kupus. 'Bucmasti praščić', koji ima jako dobar odaziv kod gostiju, radimo od svinjskog filea punjenog domaćim pršutom, domaćom skutom i vrganjima. Prilog je po želji“, kaže Elvis Zulijani.

Sedam ugostitelja uključenih u manifestaciju sastalo se prije mjesec dana na radionici koju je na Gortanovom brijegu organizirao AZRRI i zajednički nastojalo osmisliti kako ovo tradicionalno zimsko jelo učiniti zanimljivijim. Uvijek s kupusom proizvođača Ciburiprodukt iz Cibura kod Pazina jer cilj je i promovirati domaće proizvođače.

Što nude ostale konobe?

Od ostalih ugostiteljskih objekata u manifestaciji Agroturizam Stara štala u Borutu kod Cerovlja priprema jotu sa suhim svinjskim mesom, zatim klobasice i žlomprt, dinstani kapuz, kumpir na supice i salatu od kapuza  te desert iznenađenja. 

Boljunska konoba u Boljunu nudi istarske štruclje sa šugom od domaće kokoše, istarski pijat od ombola, kobasica, svinjskog pečenja, kapuz i kumpir na padelu) te štrudel.

Konoba Bani iz Bani kod Pazina na meniju ima pršut, pancetu, suhe kobasice, sir, masline, zatim štruclje sa šugom od kobasica i kapuzom, a za desert cukerančiće. 

Konoba Doma u Kranjcima, općina Sveti Petar u Šumi nudi brusketu sa zapeštom, kapuzom i pancetom, potom svinjski obraz u malvaziji s fažolom i kapuzom po starinski, a desert je griz s konjakom, cimetom i mendulama.

Tomažova konoba u Voštenima kod Svetog Lovreča nudi istarski pijat, zatim ombolo, kobasice s kapuzon i žličnjacima s panceton i pršuton i domaći kolač za desert. 

Konoba pizzeria 2. peron u Cerovlju dočekuje vas sa zimskom juhom od kapuza i česna s čipsom od pancete, potom na stol iznosi istarski klasik kiseli kapuz i domaće kobasice, a zasladit ćete se krostatom od jabuka i cimeta. Manifestacija 'Draga nam je zima dok kapuza ima' traje do 19. prosinca. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa