Puljani oduševljeno dočekali prvi 3D mapping u svom gradu! (VIDEO)

0
"Obojana" zgrada katastra na pulskom Forumu
"Obojana" zgrada katastra na pulskom Forumu

Da Pula i što je još važnije, njeni entuzijastični i talentirani mladi umjetnici mogu itekako stati uz bok onim londonskim ili pak berlinskim, dokazao je uspješno realiziran projekt 3D mapping Forum prezentiran brojnim Puljanima 20. ožujka.

Taj je događaj tek dio onoga što će donijeti festival Visualia koji će se održati 20. i 21. kolovoza ove godine, stoga je udruga Sonitus kao njegovu najavu na radost mnogih znatiželjnika održala prvi veliki 3D video mapping u Puli.

Udruga Sonitus bavi se audiovizualnom umjetnošću, koja je samostalno i u suradnji s nekolicinom ostalih udruga iznjedrila mnoge edukativne radionice i provela nekoliko značajnih kulturnih projekata. Projekciju „3D mapping Forum“, isto kao i festival Visualia, vodi predsjednik udruge Sonitus , Marko Bolković.

Pojam „video mapping“ svijetu je poznat zadnjih desetak godina, a predstavlja sve prisutniji oblik umjetnosti u svijetu, prepoznat u velikim svjetskim organizacijama koji poprima sve veći zamah u modernim tehnološkim trendovima. Radi se o tematski određenoj projekciji na građevinskim površinama s motivima maštovitih i umjetničkih poigravanja s bojama, oblicima, svjetlima i sličnim efektima za čiju je realizaciju potreban specifičan softver.

Za cjelokupnu animaciju i popratnu glazbu zadužen je Jean Sambolec koji je za oko osam minuta materijala utrošio puna četiri mjeseca rada. No rezultat je, uvjerili su se mnogi, bio više nego impresivan!

Jedinstven je događaj bio besplatan iako zbog opreme koja je potrebna za njegovu realizaciju, on vrijedi 100.000 kuna.  No, zahvaljujući entuzijazmu i volji određenih stručnjaka, odricanja honorara i velikim brojem volontera on je ostvaren na volonterskoj osnovi i uz pomoć donatora među kojima i  tvrtka ARA Electronic na čelu s Igorom Brenkom koja je ustupila vrijednu opremu.

Kako je izgledao Forum i jedna od njegovih zgrada, pogledajte u videu. Mada je dojam gledanja u živo neusporedivo bolji. Stoga će mnogi, nesumnjivo, s nestrpljenjem očekivati festival Visualia. Naime, osim prekrasnih boja, šara i prikladne popratne glazbe, 3D animacija toliko je vjerodostojna da doista imate dojam da se po zgradi „prelijevaju“ boje, ruše cigle, lupaju škure…  U mističnoj atmosferi mračnoga pulskog trga, ovi su kreativci na nekih sedam minuta, unijeli čaroliju u grad. (Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa